Nieuws
Rechten worstelt met roken
Het antirookbeleid van de faculteit Rechten heeft nog niet echt het gewenste effect. ‘Mensen lopen nu juist nog vaker door de rook.’
Vincent Bongers
donderdag 6 februari 2020
Foto: Universiteit Leiden

Bij de directe ingang van het Kamerlingh Onnes Gebouw van Rechten mag sinds november niet meer gerookt worden. Dat geldt overigens voor alle universitaire gebouwen.

Het KOG kreeg daarom een nieuwe rookzone, namelijk een soort klein bushokje op het terrein bij de fietsenstalling. Maar dat heeft de rookproblemen niet opgelost, bleek onlangs tijdens de faculteitsraadsvergadering.

‘Ondanks dat hok blijkt dat bij de hoofdingang van het terrein voor het gebouw nog steeds rokers staan. Daar liggen ook veel peuken op straat en de stoep. Nu moeten mensen nog steeds door andermans rook lopen. Wellicht nog wel vaker dan in de periode voor november,’ aldus Nilson Milheiro Anselmo van studentenpartij ONS.

Het rokershok gaat ook weer verdwijnen, want vanaf 1 augustus geldt er een rookverbod voor alle universitaire terreinen. ‘Ik maak me daar enige zorgen over. Hoe gaan we de rookproblematiek aanpakken?’

‘Wat we nu hebben is een ontmoedigingsbeleid, vandaar het kleine hokje’, reageerde Mirjam Sombroek-Van Doorm van het rechtenbestuur. ‘Er zijn medewerkers en studenten die blij zijn met dat hokje. Ik tref echter ook rokers aan die dwalend heen en weer liepen op de stoep bij de ingang van het terrein en niet eens wisten dat er een hokje is.

‘Zij weten ook niet zo goed waar ze hun peuken moeten laten. Er staan daar namelijk niet altijd peukenbakken. De portiers zetten die buiten en halen ze weer binnen. Ze vegen ook al die peuken op de stoep weg. Daarover zijn ze wel een beetje geïrriteerd; dat zijn namelijk extra taken. Kortom: de praktijk is weer eens weerbarstiger dan ons plannetje.’

De faculteit gaat dan ook samen met het Universitair Facilitair Bedrijf en de gemeente in overleg om het rokersprobleem op te lossen.