Nieuws
Rechten wil Law Park
De faculteit Rechten heeft plannen voor een Leiden Law Park. Vanuit een ‘historische hotspot’ aan de Steenschuur zal er onderzoek worden gedaan naar ‘recht, ethiek en technologie.’ Voor het park zal de universiteit mogelijk het oude Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg willen kopen.
Vincent Bongers
donderdag 19 september 2019
Foto: C Messier (CC-SA 4.0)

Dat schrijft het Leidsch Dagblad. De faculteit heeft inmiddels een kwartiermaker aangesteld die een haalbaarheidsstudie maakt en een businesscase met implementatieplan opstelt voor het park. Deze kwartiermaker wordt samen met de gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland betaald.

Volgens het faculteitsbestuur gaat Rechten zich in het nieuwe onderzoekscentrum, samen met onder andere het LUMC, partneruniversiteiten TU Delft en het Erasmus en provincie Zuid Holland, richten op de invloed van technologie op de ontwikkeling van het rechtssysteem. Verder gaan de wetenschappers verbonden aan het Law Park onderzoeken op welke wijze het rechtssysteem, filosofie en ethiek richting kunnen geven aan technologische ontwikkeling.

In het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) van de faculteit is geen ruimte voor een nieuw centrum. Dus zoekt de universiteit een pand. Waarschijnlijk wordt dat het voormalig Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg, tegenover het KOG met daartussenin het Van der Werfpark.

De uitbreidingsplannen komen op het moment dat de universiteit in de clinch ligt met de bewoners van het Doelencomplex, dat moet wijken voor de nieuwe Humanities Campus. Tijdens de vergadering van de raadscommissie stedelijke ontwikkeling vorige week donderdag over de campus bleek al dat de universiteit haar oog had laten vallen op het voormalig museum.

Bewoner van het Doelencomplex Sophie Wolters, een van de insprekers tijdens die vergadering, zag in het pand aan de Raamsteeg een alternatieve locatie voor de campus. ‘Waarom dat gebouw niet gebruiken als onderwijsruimte voor de campus?’

Wolters belde de Rijksgebouwendienst om te vragen wat er mogelijk was. ‘De dienst was verbaasd.’ Het bleek namelijk dat de Universiteit Leiden het pand al op de korrel had voor de uitbreiding van Rechten.