
Omdat de raad en college er na een uitgebreide briefwisseling en extra ingelaste vergaderingen niet uitkwamen, moet de raad van toezicht nu tussenbeide komen. De raad hekelde eerder de onduidelijkheid van de functie en de spoed waarmee het college de benoeming door wil voeren. ‘Het stelt de UR teleur dat het college hier wederom snelheid boven zorgvuldigheid verkiest en geen verantwoordelijkheid lijkt te willen nemen voor diens eigen keuzes’, schrijft de universiteitsraad nu aan de raad van toezicht.
Volgens de raad verliep de benoeming van de vice-rector niet volgens de juiste procedure. Zo heeft het college nooit formeel om advies gevraagd, wat wel verplicht is. In plaats daarvan interpreteerde het bestuur een weigering van de raad om zitting te nemen in een benoemingscommissie als een positief advies.
De raad betoogt in de brief zelfs instemmingsrecht te hebben op de benoeming omdat de nieuwe vice-rector qua titel en takenpakket de facto een bestuurder is. Voor de benoeming zou daarom het bestuursreglement gewijzigd moeten worden, waarvoor instemming vereist is. In een eerdere vergadering heeft het college deze interpretatie weersproken.
Voorwaarden
De kwestie kwam vorige maand tot een kookpunt toen het college van bestuur aankondigde dat FGGA-decaan Erwin Muller per 1 mei zou starten als vice-rector, terwijl de raad het idee had dat de adviesprocedure nog helemaal niet was afgerond. Het college heeft zelf bepaald dat het aan de voorwaarden van de medezeggenschap voldeed, schrijft de raad. ‘De raad meent dat het aan hem, als de partij die de voorwaarden stelde zelf, is om te bepalen of aan zijn voorwaarden is voldaan en dat dat niet aan het college is.’
Wanneer de bemiddeling precies plaats gaat vinden, is nog niet bekend. Mocht de tussenkomst van de raad van toezicht niet leiden tot een bevredigende uitkomst, dan zal de medezeggenschap zich wenden tot de Landelijke Commissie voor Geschillen medezeggenschap Hoger Onderwijs, zo kondigde de raad eerder aan.