Nieuws
Raad: kortere verkiezingen
De opkomstpercentages van de universitaire verkiezingen zijn al jaren laag en er is veel kritiek van kandidaten op de verkiezingsprocedures. De universiteitsraad stelt hervormingen voor.
donderdag 30 november 2017

De verkiezingen moeten in april worden gehouden en niet in mei, schrijft de raad in een notitie aan het college van bestuur.Ook zou de stemperiode met een dag ingekort moeten worden; van maandag tot en met donderdag.

Na een verkiezing wordt gekeken hoe veel keer de deelnemende partijen de kiesdeler hebben gehaald. Het resultaat hiervan geeft het aantal volle zetels dat door partijen is behaald. Deze verdeling komt meestal niet precies uit. Er blijven dan restzetels over. De raad wil graag een systeem met een eerlijkere verdeling van deze restzetels.

Het stemmen moet ook eenvoudiger worden: minder clicks. De raad wenst ook een grote stemknop op Blackboard en Usis.

De zichtbaarheid van de verkiezingen kan beter. Er moeten vaker blogs van raadsleden verschijnen op de mediakanalen van de raad En hang verkiezingsbanners op in alle universiteitspanden. Het zou ook fijn zijn als alle websitepagina’s en nieuwsartikelen over medezeggenschap beschikbaar komen in het Engels, zodat alle studenten en personeelsleden zich aangesproken voelen.

De raad gaat op zoek naar manieren om de medezeggenschap ‘in z’n totaliteit onder de aandacht van studenten en medewerkers te brengen en te houden, ook buiten de verkiezingsweek om. Bijvoorbeeld via Blackboard, universitaire nieuwsbrieven, Facebook, website én de dag van de medezeggenschap.’ VB