Nieuws
Petitieschrijvers toch nog ingedeeld
De drie studenten psychologie die een petitie waren gestart omdat ze geen bachelorprojectplek hadden, zijn alsnog ergens ingedeeld. Het merendeel van hun mede-laatinschrijvers is ook onder de pannen.
Bart Braun
donderdag 6 februari 2020

Drie bachelorstudenten psychologie waren een internetpetitie gestart omdat er geen plek voor hen zou zijn in de afrondingsfase van hun studie. Het schrijven van de bachelorscriptie heet bij die studie ‘bachelorproject’; groepjes van zes tot acht studenten hebben gezamenlijke sessies bij een docent, die ze begeleidt in het verder zelfstandig schrijven van de scriptie. Na een half jaar – waarin de studenten ook nog andere vakken volgen - moet ‘ie af zijn.
Dat project wordt elk semester gegeven, en als je deze of volgende week wilde beginnen, moest je je begin december inschrijven. ‘Dit jaar hebben 484 studenten dat op tijd gedaan’, vertelt opleidingsdirecteur Arjaan Wit. Bij 26 studenten is dat volgens hem niet op tijd gebeurd of gelukt, onder wie het drietal dat de petitie startte.

Geen plek betekent een half jaar studievertraging met alle kosten en andere gevolgen van dien, dus de petitie is bezorgd en boos van toon. ‘Studenten zouden niet gedwongen moeten worden om een half jaar extra aan de universiteit door te brengen alleen omdat het systeem niet genoeg onderwijscapaciteit kan garanderen. Studenten zouden niet hun tijd hoeven te verspillen om de opleiding te krijgen waarvoor ze betaald hebben.’ Op het moment van schrijven had de petitie 898 ondertekeningen.

Wit: ‘Na de Kerstvakantie hebben we alle mensen uit deze groep niet-ingeschrevenen benaderd. Bij sommigen bleek de inschrijving wel in hun uSis-winkelmandje te zitten, maar niet te zijn afgerond. Anderen gaven redenen op waarom ze zich niet op tijd in hadden kunnen schrijven. Van deze 26 waren er vier waarvan de examencommissie aangaf dat ze recht hadden op een plek, en die hebben die ook gekregen. Psychologie heeft dus niet een probleem met het aanbieden van het onderwijs waartoe we verplicht zijn.’

Voor de rest heeft de opleiding ook geprobeerd om plekken te vinden of te creëren, en die plekken zijn volgens Wit verdeeld op volgorde van te-late-inschrijving. ‘Er staan nu nog acht mensen op de wachtlijst, waaronder mensen die zich pas in januari inschreven. Als er nog plekken vrijkomen, worden zij alsnog bediend.’ En zo niet, dan is het wachten tot september. Wit: ‘Maar van derdejaars studenten mag je verwachten dat ze weten hoe ze zich moeten inschrijven voor een vak.’

De petitieschrijvers zitten niet bij die acht en hebben dus wel een plek, maar Wit benadrukt dat dat komt door het moment van inschrijving, en niet omdat ze digitaal aan de bel hadden getrokken.