Nieuws
NWO: vaste baan blijft vereist
Het aantal aanvragen voor de zogeheten Vidi-onderzoekssubsidie van NWO is lager, maar alle instellingen, instituten en disciplines doen nog mee, concludeert de subsidieverstrekker in haar evaluatie.
Bart Braun
donderdag 16 mei 2019

Om onderzoek te doen heb je onderzoeksgeld nodig, en daarvoor moet je in de regel een beurs aanvragen, bijvoorbeeld bij NWO. Het schrijven van zo’n aanvraag en het beoordelen van andermans aanvraag kost tijd, en da’s best wel zonde als maar een fractie van de aanvragers ook echt een beurs kan krijgen. Die succeskans moest omhoog, en dus voerde NWO een extra eis in: je mag alleen een Vidi-beurs (maximaal acht ton) proberen te krijgen als een universiteit je daarna een vaste aanstelling geeft, of zicht daarop.

Wie zou er nou niet een vaste aanstelling willen geven aan een talentvolle onderzoeker die nota bene achthonderdduizend NWO-euro’s meebrengt? Nou, meer dan honderd hoogleraren, lijkt het. Het aantal aanvragen daalde van 589 naar 443 (25 procent), en het percentage aanvragers dat sowieso al een vaste aanstelling had, steeg.

Dat was dus de bedoeling, benadrukt NWO in een evaluatie die deze week verscheen. Hogere kansen, minder werk, en ‘uit de evaluatie blijkt dat geen enkele discipline, instelling of instituut nu niet meer deelneemt’. En het is logisch dat veel aanvragers al een vaste aanstelling hebben, want het gaat om ervaren onderzoekers van boven de dertig. Jammer dus voor de onderzoekers die hoopten juist op basis van hun Vidi-publicaties een vaste aanstelling te veroveren, in plaats van met de aanvraag: NWO houdt de inbeddingsgarantie voorlopig aan.

Zie ook: ‘Slechts met een vast contract is er kans op onderzoeksgeld, slechts met onderzoeksgeld is er kans op een vast contract.’