Nieuws
Nieuwe master afgekeurd
De master Population Health Management die het Leids Universitair Medisch Centrum in Den Haag wilde gaan geven, gaat voorlopig niet door.
Bart Braun
donderdag 18 april 2019

‘Population Health Management’ is een combinatie van medische statistiek, Big Data en bestuurskunde. Het idee is dat je met goede beslissingen, gebaseerd op goede data, gezondheidsrisico’s beter onder de duim kan houden. Het LUMC heeft de afgelopen jaren groot ingezet op dat thema: de Haagse vestiging draait vooral om Population Health, oud-minister Bussemaker werd aangetrokken, en er kwam een online cursus (mooc) die afgelopen woensdag van start ging.

Op de bijbehorende nieuwe masteropleiding is het echter nog even wachten. Nieuwe opleidingen moeten eerst de goedkeuring krijgen van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs, en die oordeelde negatief.

De wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van de opleiding is prima, en de geschatte instroom van vijftig à zestig studenten is ‘realistisch’. Er is ook nog eens werk voor mensen met dit soort opleiding, en dat heeft het LUMC ook aangetoond.

Het grote probleem is dat er al een aantal HBO- en WO-opleidingen bestaan die in de ogen van de commissie sterk lijken op de beoogde master, en dan is de arbeidsmarkt ineens wel te krap. Ook heeft de CDHO twijfels bij de keuze van Engels als voertaal voor de opleiding.

Oftewel: terug naar de tekentafel. ‘We betreuren het oordeel van de Commissie en beraden ons de komende weken op de volgende stappen’, laat het LUMC in een reactie weten.