Nieuws
Naturalis verbreekt fossiele banden
Museum Naturalis verbreekt alle banden met de fossiele industrie en de luchtvaart.
Mark Reid
donderdag 2 februari 2023
Naakte actievoerders poseren in Naturalis. Foto Extinction Rebellion

Dat liet het natuurhistorisch museum op woensdag weten via een bericht op sociale media. ‘De energietransitie waar we als samenleving voor staan vraagt verregaande en ondubbelzinnige inzet van overheden, burgers en bedrijven’, zo schrijft het instituut.

Voorheen werkte Naturalis onder andere samen met olieconcern Shell bij een onderzoek naar biodiversiteit op zonneparken, maar op de website van het museum is te lezen dat die samenwerking in december is beëindigd.

In januari 2021 riep klimaatactiegroep Extinction Rebellion het museum ook al op de banden met Shell te verbreken. Toen verdedigde het museum de samenwerking nog: ‘Uiteraard zijn we kritisch en alert op greenwashen, maar het bestaan van die term betekent niet dat Naturalis en het bedrijfsleven nooit samen zouden kunnen werken’, zei directeur Edwin van Huis toen nog tegen Sleutelstad. Afgelopen november was het museum het toneel voor een actie van Extinction Rebellion. Drie actievoerders stelden zich toen naakt op in het museum als exemplaren van de ‘uitstervende soort’ Homo sapiens.