Nieuws
'Moge Allah ze bestraffen'
‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden.’ Dat schreef de Leidse student bestuurskunde Shabir Burhani op zijn Facebook en Twitter. Die ‘ze’ is ondermeer de Leidse rechtenhoogleraar Afshin Ellian. Een bedreiging volgens Ellian, een smeekbede volgens de student.
donderdag 10 oktober 2013

die zich van de islam hadden afgekeerd en deze godsdienst bekritiseerden. De eindzin over bestraffing klinkt onheilspellend. De Telegraaf berichtte hier verleden week over.
Ellian wijdde twee blogs aan de zaak op Elsevier.nl en zei in een interview met die site: ‘Vanuit radicale moslims gezien is dat een oproep. Op dezelfde manier wordt gesproken over de cartoonist uit Denemarken.’ Ellian is in het verleden al veelvuldig bedreigd wegens kritiek op de islam. Burhani heeft overigens, op een enkel gastcollege na, geen les bij hem gevolgd.
Burhani, op internet actief onder de alias Maiwand al-Afghani is in het laatste jaar van zijn bachelor bestuurskunde en zit tegen zijn afstuderen aan. Daarnaast is hij bijzonder actief op de sociale media waar hij Koranteksten en islam-gerelateerde nieuwsartikelen verspreidt.
Al eerder haalde hij het nieuws door zijn sympathie uit te spreken voor ondermeer de Taliban, de islamitische guerrillabeweging die actief is in Burhani’s geboorteland Afghanistan.
‘Ik voel mij verbonden met alle moslims ter wereld. Velen van hen worden onderdrukt. Ik ben tegen terrorisme en tegen geweld tegen onschuldige burgers. Maar de Taliban verzet zich tegen bezetters. Net zoals de Nederlanders zich hebben tegen de Duitsers en de Spanjaarden’, verklaart hij tegen Mare.
Hij beschouwt zijn bericht niet als een bedreiging. ‘Ik deed een smeekbede. Moge Allah deze mensen leiden naar het rechte pad. Maar als zij (mensen als Ayaan Hirsi Ali en Ellian, red.) niet stoppen met hun strijd tegen moslims, dan zal de logische consequentie zijn, dat Allah ze zal bestraffen.’
In YouTube-filmpje verklaart de student dat hij Ellian wil uitnodigen tot een vreedzaam debat. Maar in de in- en outro van dat filmpje is zwaardengekletter en machinegeweerschoten te horen.
Die geluiden zijn toch in tegenspraak met de aard van de uitnodiging? ‘Dat is om het spectaculair te maken. Daar vind ik niks mis mee. Als je de tv aanzet, of een videogame speelt, hoor je dat ook. Er zijn oorlogen bezig, in kader van de jihad.’
En de foto’s uit Afghanistan op zijn Facebook-pagina waar hij met machinegeweren poseert? ‘Ik heb foto’s gemaakt met Taliban-strijders die strijden voor onafhankelijkheid en tegen de vijanden van de moslims. Zo’n foto heeft voor mij een symbolische, morele boodschap. Maar mijn methodes zijn vreedzaam.’
Ellian wilde niet ingaan op vragen van Mare en verwees door naar de woordvoerder van de universiteit. Die laat weten dat er verleden week, naar aanleiding van het artikel in De Telegraaf contact is opgenomen met Justitie zodat er in overleg maatregelen genomen kunnen worden ter bescherming van Ellian.
Of en welke maatregelen zijn genomen, daar wil de woordvoerder geen details over kwijt. ‘Maar natuurlijk proberen wij de veiligheid van al onze studenten en docenten te waarborgen. Deze kwestie kan de aandacht van anderen wekken.’
De woordvoerder voegt daaraan toe dat de universiteit bekend is met deze student en dat zijn gedrag binnen de universiteitsmuren niet onrechtmatig is.