Nieuws
Minder studenten zijn lid geworden van een vereniging
Voor het eerst in jaren hebben de vijf grootste studentenverenigingen van Leiden minder leden binnengehaald dan het jaar ervoor. Geen van de verenigingen die een ledenstop hanteert haalde die ook.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 7 september 2023
Champganebrunch tijdens de El Cid. Foto Matthijs Zondervan

In totaal hebben dit jaar 1.477 studenten zich gemeld bij een van de MASCQ-verenigingen: Minerva, Augustinus, SSR, Catena of Quintus. Vorig jaar waren dat er 1.721. Dat is een afname van ruim 14 procent. Maar ook het aantal EL Cid-deelnemers lag dit jaar lager: ongeveer 3.500 studenten leerden Leiden via deze weg kennen, tegenover zo’n 4.000 vorig jaar. Dat is een afname van 12,5 procent.

Minerva is wederom de grootste geworden. Dit jaar schreven een kleine 550 studenten zich in, laat Minervavoorzitter Daan Yesilkagit weten. Dat zijn er ongeveer honderd minder dan vorig jaar. 

Daling

Augustinus haalde de ledenstop van 430 net niet: de teller bleef steken op 415 inschrijvingen. Quintus zakt van 325 nieuwe leden vorig jaar naar 290 dit jaar. SSR telt dit jaar 170 nieuwe leden, terwijl zij er vorig jaar 230 verwelkomden. De hardste daling is te zien bij Catena: slechts 52 nieuwe studenten meldden zich aan, tegenover 86 vorig jaar. Dat is een afname van bijna 40 procent. Wel kunnen studenten zich bij Catena het hele jaar door inschrijven en niet alleen in de El Cid.

‘Lid worden kan nogal overweldigend zijn. Sommige studenten wachten liever nog een jaartje’

De verenigingsvoorzitters wijten de terugloop voornamelijk aan het afgenomen aantal El Cid-deelnemers. ‘Ook kan lid worden van een studentenvereniging nogal overweldigend zijn en wachten sommigen liever nog een jaartje’, zegt aankomend Catenavoorzitter Pascalle Muis.

Rennen

‘In coronatijd was er een piek, nu zijn het er iets minder’, zegt Quintusvoorzitter Juul Jetten. ‘Maar we zijn hier nog steeds heel tevreden mee.’

De afgelopen jaren was het aantal geïnteresseerden niet aan te slepen. Vorig jaar nog renden eerstejaars naar de deuren van Quintus en Augustinus om een plekje te bemachtigen. Een deel van de studenten werd toen ingeloot, om ook studenten die er nog een nachtje over wilden slapen de kans te geven zich in te schrijven.

De enorme populariteit van verenigingen werd toen verklaard door de nasleep van de coronacrisis waarin jongeren eindelijk weer sociale contacten konden opbouwen.