Nieuws
Meer vrouwelijke hoogleraren
Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2018 opnieuw gestegen, blijkt uit de jaarlijkse telling van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).
Susan Wichgers
donderdag 31 oktober 2019

In 2017 was 20 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw, in 2018 is dat gestegen tot 22 procent. Over het algemeen geldt: hoe hoger de functie, hoe lager het percentage vrouwelijk personeel. Onder promovendi is bijvoorbeeld al zo’n tien jaar lang ongeveer 45 procent vrouw.
Vooral in de hogere wetenschappelijke functies is er dus nog ruimte voor verbetering.

Leiden doet het volgens de telling best goed. Na de Open Universiteit (34,7 procent) heeft Leiden met bijna 30 procent de meeste vrouwelijke hoogleraren van alle universiteiten. Het streefcijfer voor 2020 had de universiteit vastgesteld op 27 procent – dat is alvast gelukt.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam komt het minst voordelig uit de bus, met slechts 14,8 procent vrouwelijke hoogleraren. De EUR mikte op 20 procent in 2020, maar dat lijkt dus nog ver weg.

In de andere wetenschappelijke functies is het aantal vrouwen in Nederland gelijk gebleven, behalve onder de universitair docenten. In 2018 was 43 procent van de universitair docenten vrouw, twee procent meer dan het jaar ervoor.