Nieuws
LUMC ontdekt fraude met Europese subsidies
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft onregelmatigheden geconstateerd bij de verantwoording van Europese subsidies van enkele onderzoeksprojecten. ‘Dit strookt niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten.’
Mark Reid
donderdag 20 april 2023

Dat laat het ziekenhuis vanmiddag weten via een bericht op de website.

De fraude kwam aan het licht nadat het ziekenhuis vanuit de EU vragen had gekregen over de subsidie van drie onderzoeksprojecten. Bij deze projecten was een externe partij betrokken die gespecialiseerd is in het verwerven van EU-subsidie.

Naar aanleiding van de vragen en een intern onderzoek van het ziekenhuis werd duidelijk dat bij deze onderzoeksprojecten ‘stelselmatig fraude is gepleegd’. Het ziekenhuis heeft als gevolg van die bevindingen de samenwerking met de externe partij opgezegd en rechtspositionele maatregelen getroffen tegen drie betrokken medewerkers.

‘We zijn geschrokken van de ernst van de feiten’

Het ziekenhuis laat weten dat het ‘in verband met lopende procedures en onderzoeken’ geen verdere toelichting kan geven over de precieze aard van de fraude of de zwaarte van de sancties. Het ziekenhuis benadrukt wel dat de onderzoeksprojecten in kwestie niet in verband staan met patiëntenzorg.

‘We zijn geschrokken van de ernst van de feiten’, laat Frida van den Maagdenberg, lid van de Raad van Bestuur van het LUMC weten in een persbericht. ‘Deze stroken niet met de betrouwbaarheid en integriteit die men van ons mag verwachten. Het LUMC trekt hier lering uit. Daarom gaan we scherper kijken wat we nu kunnen en moeten doen om dit in de toekomst te voorkomen’.