Nieuws
LSP wint verkiezingen
De Liberale Studenten Partij (LSP) is de winnaar van de universiteitsraadsverkiezingen. Van de zes studentpartijen is LSP de enige die er een zetel bij heeft gekregen. Ook personeelspartij FNV Overheid wint een zetel.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 4 juni 2020
Cartoon Bas Schot

De universiteitsraad blijft komend jaar net zo versnipperd als afgelopen jaar: alle zes studentpartijen verdelen onderling acht zetels. De enige verschuiving is dat LSP van één zetel naar twee zetels stijgt, ten koste van de Christelijke Studenten Fractie Leiden (CSL). Die houdt nu nog één zetel over. Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) behoudt haar zetel, evenals de Democratische Studenten Partij (DSP) en de Partij voor Biomedische Studenten (PBMS). Ondernemende Studenten Leiden (ONS) blijft staan op twee zetels.

De overige acht zetels zijn voor de twee personeelspartijen FNV Overheid en PhDoc. FNV is gestegen van vijf naar zes zetels, terwijl PhDoc is gezakt van drie naar twee.

Hoewel het aantal stemmers lager ligt dan vorig jaar, valt het naar omstandigheden nog alleszins mee. Door de coronacrisis konden de partijen geen campagne voeren in de universiteitsgebouwen, waardoor de strijd voornamelijk via sociale media moest worden uitgevochten. Ondanks dat, stemde dit jaar 18 procent van de studenten en 23,9 procent van het personeel. Ter vergelijking: vorig jaar stemde 21,6 procent van de studenten en in 2018 net zo veel als dit jaar.