Nieuws
Leidse verdachte van verkrachtingen blijft vastzitten
De 22-jarige Jasin A. die wordt verdacht van twee verkrachtingen en een aanranding in Leiden heeft nieuwe informatie verstrekt over de zedenincidenten, bleek maandag tijdens een zitting van de rechtbank. De inhoudelijke behandeling van de zaak is dan ook uitgesteld maar de verdachte blijft in de cel.
Vincent Bongers
maandag 24 augustus 2020

Op 13 december 2019 pakte de politie de nu 22-jarige Leidenaar Jasin A. op die verdacht wordt van verkrachtingen op 6 november en 4 december en een aanranding op 26 oktober in Leiden. De slachtoffers waren vrouwelijke studenten en de zedenincidenten zorgden voor veel onrust.

De besturen van verschillende studentenverenigingen waarschuwden hun leden ’s nachts niet alleen over straat te gaan. De gemeente organiseerde informatiebijeenkomsten waar studenten in gesprek konden gaan met burgemeester Henri Lenferink, politie en hulpverleners over de incidenten.

Het was de bedoeling dat de zaak tegen de verdachte maandag inhoudelijk gevoerd zou worden in de rechtbank in Den Haag. Maar dat bleek toch niet het geval te zijn. De officier van justitie had nieuwe informatie ontvangen die uitstel van de zaak noodzakelijk maakte.

De verdachte had namelijk met de reclassering gesproken en tijdens die bijeenkomsten ging hij meer in op wat er is gebeurd en waarom dat is gebeurd, legde de officier uit. Dat had hij bij eerdere verhoren niet gedaan.

'Mijn cliënt is de dupe van deze ontwikkeling'

Deze ontwikkeling deed bij het openbaar ministerie (OM) de alarmbellen afgaan. De informatie werpt namelijk mogelijk nieuw licht op het gevaar op recidive, oftewel de kans op herhaling. De officier wil dat het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) een rapportage opstelt naar aanleiding van het verslag van de reclassering.

Dat rapport zal waarschijnlijk ergens in oktober afgerond zijn. De verdachte is bereid om opnieuw verhoord te worden. De inhoudelijke zitting is dan ook verplaatst.

De advocaat van de verdachte vindt echter dat zijn cliënt het uitstel niet in de cel hoeft af te wachten. In vrijheidstelling met enkelbandcontrole in afwachting van de zaak is afdoende. ‘Hij is niet vluchtgevaarlijk,' zei hij.  

Tot voor kort ging de verdachte er nog vanuit dat vandaag de inhoudelijke zitting zou zijn. Nu blijft hij langer in jeugdgevangenis Teylingereind. ‘Mijn cliënt is de dupe van deze nieuwe ontwikkeling’, aldus de advocaat.

'Deze zaak heeft Leiden echt geschokt'

De verdachte kwam ook kort aan het woord en hij zei ‘echt niet zo dom te zijn’ om weer de fout in te gaan en dat hij zich uiteraard zou houden aan de voorwaarden van een enkelband. ‘Met gps word je steeds gevolgd en in de gaten te houden. Ook is er een avondklok waar je je aan moet houden.’

Het OM wilde echter dat de verdachte in de cel blijft. ‘Het gaat om hele heftige feiten’, zei de officier van justitie over de verkrachtingen en aanranding. ‘Jonge vrouwen onder invloed werden steegjes ingetrokken. Ze waren makkelijke prooien.’

Verder zijn er dus nog zorgen om mogelijke recidive. Ook vindt de officier dat de verdachte al helemaal niet terug naar Leiden kan.

De rechter schorste kort om over het verzoek te overleggen, maar al snel bleek dat de verdachte vast blijft zitten. Het gaat ‘om een zaak die de rechtsorde schokt’, zei de rechter. ‘Die schok was er zeker in Leiden.’

Om een enkelband te overwegen is een goed sociaal vangnet en een goed doordacht plan nodig. Daar is nu geen sprake van. En de verdachte kan al helemaal niet terug naar Leiden, ‘De veiligheid staat voorop. Het zou raar zijn als hij daar rondloopt,’ besloot de rechter.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is nu gepland voor vrijdag 6 november.