Nieuws
Leiden niet gepasseerd in samenwerking LDE
De verdergaande samenwerking tussen de Erasmus Universiteit, de TU Delft en het Erasmus MC gaat niet ten koste van die met de Universiteit Leiden.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 23 januari 2020
Foto Henk Monster (CC BY-SA 3.0)

Dat zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. Onlangs berichtte NRC Handelsblad dat de Erasmus Universiteit, TU Delft en Erasmus MC willen ‘samensmelten’ door verdergaand samen te werken op het gebied van onder meer gezondheid en kunstmatige intelligentie. Enkel op het gebied van kunstmatige intelligentie haken ook de Universiteit Leiden en het LUMC aan, maar verder zijn zij niet bij de sterkere samenwerking betrokken.

‘De Universiteit Leiden ziet het initiatief als een belangrijke versterking van de samenwerking tussen Delft en Rotterdam. Die verdiende beslist meer aandacht’, zegt Van Overbeeke. ‘Wij zien het daarmee als een versterking van onze totale LDE-samenwerking (samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam, red.).’ Ook stelt Van Overbeeke dat de universiteiten van Rotterdam en Delft zelf ‘nadrukkelijk’ hebben aangegeven dat deze samenwerking ‘niet ten koste gaat van lopende samenwerkingen tussen de vijf partners’.

Los van de versterkte samenwerking tussen Rotterdam en Delft, speelt er nog iets anders rond LDE. Onlangs adviseerde de universiteitsraad van de Erasmus Universiteit het college van bestuur om de vernieuwde plannen voor de samenwerking niet te ondertekenen, omdat met de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling van LDE de verplichting van een medezeggenschapsraad zou vervallen. Erasmus Magazine schrijft dat het samenwerkingsverband daarmee ‘bijna volledig buiten het bereik van de verschillende medezeggenschapsraden’ opereert. De Rotterdamse universiteitsraad wil daarom dat er een LDE-raad wordt ingesteld met vertegenwoordigers van de universiteitsraden uit Leiden, Delft en Rotterdam, zodat er toch toezicht is.