Nieuws
Universiteit Leiden deelt mee in zwaartekrachtsubsidie
Leidse wetenschappers doen mee in vier samenwerkingsverbanden die een zogeheten zwaartekracht-subsidie hebben gekregen.
Bart Braun
donderdag 5 september 2019

Dat zijn onderzoeksbeurzen van rond de twintig miljoen euro, waarvoor wetenschappers uit verschillende disciplines en van verschillende universiteiten moeten samenwerken. Van de 34 aanvragen werden er zes gehonoreerd.

Radioloog Boudewijn Lelieveldt van het Leids Universitair Medisch Centrum gaat meedraaien in een project dat wil uitzoeken wat de genen waarvan we weten dat ze betrokken zijn bij hersenziektes nou eigenlijk doén. Die kennis zou moeten leiden tot nieuwe behandelingen.

Microbieel ecoloog Jos Raaijmakers van ecologie-instituut NIOO is ook hoogleraar bij het Instituut Biologie Leiden, en gaat onderzoeken hoe de bacteriën die rondom plantenwortels liggen de plant beter kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld ziekten of droogte.

Psychologen Bernet Elzinga en Andrea Evers gaan werken aan onderzoek naar de samenhang van verschillende symptomen bij psychische aandoeningen.

Hoogleraar Thomas Hankemeijer van het farmacologie-instituut LACDR ontwikkelt meetmethodes, en wil die gebruiken in een project dat zich bezighoudt met het meten en verklaren van de effecten van de omgeving op onze gezondheid. BB