Nieuws
Lege plekken in de collegezalen ondanks fixus
De SP vindt het problematisch dat veel studies met een numerus fixus niet vol raken. Minister Van Engelshoven is ook niet blij met lege plekken in de collegezaal en wil opleidingen helpen om wel hun maximale capaciteit te behalen.
Vincent Bongers
donderdag 26 september 2019
Minister Van Engelshoven vindt het onwenselijk dat fixusopleidingen niet vol raken. Foto Sebstiaan ter Burg

Vorige maand publiceerde de NOS een onderzoek naar studies met een numerus fixus. Het bleek dat behoorlijk veel opleidingen met een fixus niet de maximum capaciteit halen.

De opleidingen geneeskunde en tandheelkunde worden in het onderzoek overigens buiten beschouwing gelaten. Voor deze studies zijn er altijd veel meer studenten dan er plekken zijn.

Er blijven nog 35 studies met een plafond over in het onderzoek. De meeste daarvan halen hun zelfgestelde limiet niet. Er zitten ook drie Leidse opleidingen in het onderzoek. Biomedische wetenschappen zat vol. Bij criminologie was dat vrijwel het geval. Fiscaal recht stelde een maximum in van 125, maar slechts 55 studenten begonnen aan de studie.

Minister van Onderwijs Van Engelshoven gaf dinsdag antwoord op Kamervragen van de SP over de kwestie. De partij vindt het zonde dat opleidingen niet op hun volle capaciteit draaien. De minister legt uit dat het voor studies enorm lastig is om in te schatten hoeveel studenten er in september komen opdagen. ‘Studenten kunnen zich voor meerdere opleidingen aanmelden, en uiteindelijk besluiten om voor een andere opleiding te kiezen. Een student die niet voldoet aan de vooropleidingseisen of voor een andere opleiding kiest moet zich uitschrijven, zodat de beschikbare plek vrijkomt voor de eerstvolgende student op de lijst. Dat kan de instelling niet uit eigen beweging doen. Op dit moment komt het geregeld voor dat studenten zich niet uitschrijven, waardoor er lege plekken ontstaan.’

Van Engelshoven noemt dat ‘onwenselijk’ en ze wil deze situatie voortaan voorkomen. ‘In het Wetsvoorstel taal en toegankelijkheid heb ik aangekondigd dat een instelling meer studenten kan inschrijven dan het maximum aantal dat het instellingsbestuur in verband met de beschikbare capaciteit heeft vastgesteld. Daarbij geldt de expliciete voorwaarde dat als alle studenten hun plaatsingsbewijs accepteren, de instelling alle studenten moet toelaten tot de opleiding.’