Nieuws
Kwartiermaker voor Law Park
Het toekomstige Leiden Law Park moet weliswaar ‘een bruisende plek’ worden, maar omwonenden hoeven niet te vrezen voor drukte.
Anoushka Kloosterman
donderdag 21 november 2019
Foto: C Messier (CC SA 4.0)

Dat zegt de zogeheten kwartiermaker (een soort verkenner) Jan-Hendrik Schretlen.

Hij kijkt dit jaar of de plannen van de rechtenfaculteit haalbaar zijn. Het bestuur heeft haar oog laten vallen op het gebouw van het voormalig Rijksmuseum van Natuurlijke Historie – de voorloper van Naturalis- aan de Raamsteeg. Dat pand staat nu leeg.

Het lijkt erop dat het Leiden Law Park een soort constructie moet worden á la het Bio Science Park: een plek waar bedrijven samen kunnen werken met de universiteit, waar ook inwoners terecht kunnen voor vragen of lezingen.

Het Law Park moet een ‘bruisende plek’ worden, een ‘juridische innovatiehub’ voor ‘kruisbestuiving tussen kennis en bedrijfsleven’, schrijft Schretlen op de website van de universiteit.

Eén van de pijlers is ‘het ontwikkelen van economische bedrijvigheid, maar dan als groeimodel: buurtbewoners hoeven niet meteen te vrezen voor enorme drukte in het gebied’.

Decaan Joanne van der Leun wil buurtbewoners betrekken bij het ontwikkelen van de plannen, en ziet het ‘als een mooie impuls voor vernieuwing en samenwerking.’

‘Het gaat allereerst om een open, fysieke plek – het gebouw aan de Raamsteeg - die we als community willen inrichten’, aldus de website van de Universiteit Leiden.

Dat gaat zich richten ‘op innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken’, willen ze ‘ondernemende studenten uitdagen om mee te doen’.
De gemeente is in ieder geval enthousiast. ‘Dit plan is niet alleen goed voor de faculteit zelf, maar draagt ook bij aan de lokale economie en is dus goed voor de hele stad’, aldus wethouder Paul Dirkse.

Dimitrie Morrison, hoofd economie van de provincie Zuid-Holland is het daarmee eens: ‘Dit is niet alleen lokaal van belang, maar voor de hele regio en kan een innovatief kenniscluster worden voor burgers, bedrijven en overheden met wijde uitstraling.’