Nieuws
Kort nieuws: geen ouderenwoningen in de Statenhof in Leiderdorp en meer studenten dan ooit (namelijk 300.000)
Redactie
donderdag 31 oktober 2019
Ontwikkelaar Citystone wil studentenhuisvesting in Leiderdorp

Geen ouderen in Statenhof

In het leegstaande kantoorpand Statenhof in Leiderdorp wil de eigenaar graag 206 studentenwoningen plaatsen. Niet iedereen is daar enthousiast over, en er kwamen dus vragen over aan de wethouder. Er is namelijk niet alleen kamernood in de Leidse regio, maar ook een tekort aan ouderenwoningen. Kunnen die er anders niet in? Nou, daar gaat de gemeente dus niet over, zo legt de gemeente uit bij de lokale zender Unity. Dat pand is van de eigenaar, en die wil er studenten in. De gemeente kan dat dwarsbomen als er een beter plan is, maar seniorenwoningen zijn juist een slechter plan, omdat je dan ineens ook een hele bups parkeerplaatsen moet aanleggen.

Record: meer studenten dan ooit

Universiteitskoepel VSNU komt met de eerste studentenaantallen voor dit collegejaar: er zijn 4 procent meer studenten dan het jaar ervoor. De definitieve aantallen studenten zijn nog niet bekend, maar volgens de eerste raming van de VSNU – gemaakt door de cijfers van universiteiten op te stellen – zijn er in 2019-2020 voor het eerst meer dan 300.000 bachelor- en masterstudenten ingeschreven aan Nederlandse universiteiten. Twintig procent van de totale groep bestaat uit internationale studenten, ietsje meer dan vorig jaar. De instroom van die groep en van de zij-instromende hbo’ers neemt toe; de instroom van vwo’ers blijft constant. Bij het bekendmaken van de cijfers onderstreept de VSNU nog maar eens dat de bekostiging van onderwijs niet automatisch meestijgt met de studentenaantallen.

Negatief advies over fraudewet

Het ministerie van Onderwijs wil DUO meer wapens geven om fraude met studiefinanciering op te sporen, maar het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert het wetsvoorstel nog even te laten liggen. Het huidige systeem is namelijk al erg complex, schrijft de commissie, die het ministerie adviseert eerst te kijken of de huidige wet op studiefinanciering niet vereenvoudigd kan worden. Zoals het voorstel er nu uitziet, lopen bovendien ook studenten die per ongeluk frauderen maar hun fout op tijd melden, de kans om gestraft te worden. Daarnaast is het niet duidelijk hoe groot de problematiek nu eigenlijk is.

Eerste paal SRON geslagen

De eerste paal voor de Leidse vestiging van ruimte-onderzoeksinstituut SRON zit in de grond. Dat is een NWO-instituut dat instrumenten ontwikkelt waarmee satellieten metingen kunnen doen. Nadat eerst een groot gedeelte van de sterrenkundigen van de Universiteit Utrecht naar Leiden verhuisde, verlaten nu ook hun oude buren en collega’s van SRON de Uithof. Hoewel het instituut formeel geen onderdeel is van de Universiteit Leiden, komt het gebouw wel vlak bij de bètacampus te staan en gaan de onderzoekers van het instituut nauw samenwerken met Leidse sterrenkundigen.

VN-vertegenwoordiger duurzaamheid

De Leidse studente Aoife Fleming is verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties. De jongerenvertegenwoordiger fungeert als tussenpersoon tussen jongeren en de politiek. Fleming zal jongeren toespreken over duurzaamheid, onder andere op de klimaatconferentie in Chili eind november. Fleming is derdejaars student rechten. Ze zette eerder in Leiden al de collegereeks Duurzaamheid & Recht op, en was actief bij de Leiden University Green Office.