Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 16 mei 2019

Wel of geen referendum?
Het blijft spannend of er een referendum komt over de hoogbouw langs de Willem de Zwijgerlaan. Wethouder Marleen Damen maakte deze week bekend dat de eerste week nog 1.036 handtekeningen binnenkwamen, maar dat de teller de weken erna bleef steken op respectievelijk 452, 425 en 485. Er kan pas een referendum worden ingesteld als er voor 26 mei 5000 handtekeningen zijn verzameld. Met nog twee weken te gaan is nog niet de helft van het aantal benodigde handtekeningen binnen.

Beroep tegen bsa
Als je een negatief bindend studieadvies (bsa) krijgt, kan je daartegen in beroep gaan. De eerste halte daarvoor is het College van Beroep voor de Examens, een onafhankelijke klaagbalie binnen de universiteit. Die mensen gaan dit jaar een pilot doen, waarbij bezwaarmakers extra snel een uitspraak krijgen. Normaal kan dat een aantal weken duren, maar als je binnen een week na het ontvangen van je bsa naar het CBE stapt, weet je 1 september, dus voor de start van het nieuwe collegejaar, of je door mag gaan of niet. Als je langer dan een week wacht, wordt je op het langzame spoor geschoven en moet je tien tot zestien weken wachten. Je mag dan wel colleges volgen, maar cijfers en studiepunten krijg je pas als je bsa van de baan is. Een klacht moet sowieso binnen zes weken na dagtekening van het bsa gedaan worden, maar dat was altijd al zo.

Rembrandtroute
Vanaf half mei tot februari 2020 zijn er op zeven universiteitsgebouwen verschillende werken van Rembrandt van Rijn te zien, ter ere van de 444-jarige bestaan van de universiteit en het overlijden van Rembrandt 350 jaar geleden. Hij schreef zich ooit in bij de universiteit, maar het is onbekend of hij daadwerkelijk een studie heeft gevolgd. Wel portretteerde hij verschillende Leidse alumni. Maandag werd het eerste werk, een uitvergroting van een ets, opgehangen aan de universiteitsbibliotheek.

Zomervisite
Leyden Academy on vitality and ageing organiseert dit jaar voor de derde keer Zomervisite, een project om (toekomstig) studenten en ouderen dichter tot elkaar te brengen. Jongeren tussen de 16 en 25 jaar gaan langs bij zorginstellingen om een activiteit met een oudere te doen, en krijgen daarvoor een bijdrage van 7,50 per uur. Het doel van het project is om studenten een beter beeld te geven van het werken in de ouderenzorg omdat er een groot tekort in die sector is, ondanks dat een groeiend aantal studenten voor een zorgopleiding kiest. Aanmelden kan via zomervisite@leydenacademy.nl

NS staakt
Studenten en medewerkers opgelet: werknemers van de NS staken op dinsdag 28 mei de hele dag voor een beter pensioen. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat staken. Woon je dus niet in Leiden en reis je elke dag met het ov naar college, zorg dan dat je ander vervoer hebt, of dat je een slaapplek regelt bij een van je studiegenoten.

LVC weer leeg
Het pand aan de Breestraat waar ooit concertzaal LVC in gevestigd was, komt nu opnieuw leeg te staan. Restaurant/modewinkel Moscow at Sea, dat tot voor kort op die plek zat, is failliet gegaan. De Leidse Nachtraad zegt op Facebook te hopen op ‘een nieuwe variant op het LVC of een soortgelijke dansgelegenheid’, zeker nu ‘de interesse in innovatie van het Leidse nachtleven in een all-time high zit’.