Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 18 april 2019

Verdachte brandstichting Hillegom nog vast

De 21-jarige man uit Hillegom die vorige week is opgepakt voor mogelijke brandstichting aan de Stationsweg op 17 januari in dezelfde plaats, zit nog in beperkingen. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Bij de brand kwam een 27-jarige Leidse sterrenkunde-promendus uit China, Maolin Zhang, om het leven. ‘De verdachte mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De beperkingen zijn ingesteld ten behoeve van het lopende strafrechtelijk onderzoek’, aldus de woordvoerder. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of er een relatie is tussen de vermoedelijke brandstichter en het slachtoffer, of over hoe ze de verdachte op het spoor zijn gekomen. ‘Het enige wat wij nu kwijt kunnen, is dat we redenen hebben om aan te nemen dat de verdachte mogelijk betrokken is geweest bij brandstichting.’

Den Haag wil 3000 extra studentenkamers

Den Haag wil tussen nu en 2026 drieduizend studentenwoningen erbij bouwen, bovenop de bijna tweeduizend kamers die eind volgend jaar al af zouden moeten zijn. Dit kondigden de wethouders voor wonen en onderwijs aan in de Haagse editie van het Algemeen Dagblad.
De gemeente gaat daarvoor samenwerken met huisvester DUWO en de verschillende onderwijsinstellingen in de stad, waaronder de Universiteit Leiden. Het is de bedoeling dat de nieuwe studentenkamers vooral in de buurt van de stations gaan komen, maar de precieze locatie ligt nog niet vast.

Burgerwetenschap

Het Leidse Citizen Science Lab, waarin onderzoekers en burgers samen werken aan onderzoek, gaat dit jaar met twee projecten van start. Iedereen die een idee had, mocht het indienen, en op die manier kwamen meer dan vijftig verschillende vragen binnen. Leidenaar Jeffrey van Gelder leidt een onderzoek naar plastic in de Leidse grachten: waar komen die plastic zakjes die je ziet drijven nou uiteindelijk terecht? Onderzoeker Mariska Kret van het Instituut Psychologie gaat een psychologielab op wielen opzetten, dat bijvoorbeeld op de markt of op festivals kan komen te staan.

Smartphonestuderen

De Universiteit Leiden heeft vier Comenius-beurzen binnengehaald, die bedoeld zijn voor onderwijsvernieuwende projecten. De grootste beurs, 250 duizend euro, ging naar Ludo Juurlink, voor de ontwikkeling van manieren om smartphones te gebruiken bij de studie. De bedoeling is om bij zes cursussen op drie faculteiten studenten via hun smartphone toegang te geven tot toetsen, met pushberichten hen te herinneren aan hun studie, en hen te helpen bij toetsangst. De andere beurzen, tweemaal 50 duizend euro en eenmaal 100 duizend, gingen naar respectievelijk Krista Murchison (universitair docent Engels), Francesco Ragazzi (UD politicologie) en Fred Janssen (hoogleraar Didactiek van de Natuurwetenschappen).

Leidse jongeren

Alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar kunnen in de komende weken een brief verwachten van de gemeente, meldt Leidsch Dagblad. In de brief staat een link naar een vragenlijst over onderwerpen die in de lokale politiek spelen. De gemeente wil op die manier meer inzicht verwerven in wat jongeren willen en verwachten van het plaatselijke beleid, omdat het een moeilijke doelgroep is om te bereiken. Na de zomer worden de uitkomsten van het onderzoek bekendgemaakt.