Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 21 maart 2019

Verdachte in vizier
De politie heeft een mogelijke verdachte op het oog in de zaak van de man die rond Minerva vrouwelijke studenten lastigviel. Maar, zegt wijkagent Dennis Perdok, ‘juridisch gezien hebben er nog geen echte strafbare feiten plaatsgevonden.’ De man heeft tegen meerdere studentes seksueel getinte opmerkingen gemaakt en hen ‘oneerbare voorstellen’ gedaan. ‘Ook volgt hij ze soms tot hun huis’, laat Perdok weten. ‘Wij zitten er bovenop, met zowel opvallende als onopvallende surveillance. We zijn zoveel mogelijk informatie aan het stapelen, maar hiervoor zijn we ook afhankelijk van meldingen.’ Perdok wijst erop dat altijd 112 gebeld mag worden zodra iemand wordt lastiggevallen, om zo de kans op een heterdaad te vergroten.

1100 nieuwe woningen
Maandag tekenden de gemeente Leiden, de universiteit en projectontwikkelaar Yisheng Development een contract voor de verdere ontwikkeling van het Leidse BioSciencePark. De daadwerkelijke bouw moet in 2021 gaan beginnen. Het academische industrieterrein achter het station gaat behoorlijk op de schop. De bètafaculteit krijgt een nieuw gebouw, het universitair sportcentrum wordt vervangen, er komt een campusplein met horeca en zo’n 1100 woningen voor studenten, starters en gastonderzoekers van de universiteit. Het achterliggende idee is dat het park meer een campus gaat worden waar na werktijd en in de weekenden ook nog mensen willen verblijven.

Quintusfeest mag
Het lustrumfeest van Quintus mag deze zomer waarschijnlijk zoals gepland plaatsvinden in de 3 Octoberhal en op sportterrein Docos. Vorige week leek het even alsof de bewoners van Bockhorst, de wijk waar het terrein naast ligt, een lustrumfeest in hun achtertuin niet zagen zitten. Twee wijkbewoners waren afgelopen week aanwezig bij de bespreking van de vergunning samen met de lustrumcommissie en de gemeente. Zij lieten na afloop weten dat ze geen probleem zien in het feest, zolang ‘aan alle randvoorwaarden wordt voldaan’.

Ruzie over verkamering
Het Leidse college van B&W heeft een half jaar extra nodig om met nieuw beleid rond verkamering te komen. Vanwege de enorme vraag van studenten naar woonruimte worden door pandjesbazen op grote schaal huizen opgedeeld in kamers. Met als gevolg dat in wijken als Transvaal en het Haagkwartier bewoners klagen over overlast. Afgelopen zomer kwam er dan ook een noodverbod op verkamering, die regeling loopt op 1 juli af. Dat verbod geldt overigens niet voor het opdelen van bedrijfsruimte. Dit is ook zeer tegen de zin van een deel van de Leidenaren. Zo is er ruzie met de gemeente over 37 studentenkamers die komen in Haagweg 47, en gedoe over zeven nieuwe kamers in Haagweg 32a. Het college is al tijden bezig met het bedenken van een nieuwe gemeentelijke huisvestingsverordening. Dat is blijkbaar zo ingewikkeld dat daar zes maanden meer voor nodig is dan gepland. Het verkamerverbod blijft dan ook na 1 juli van kracht.

Leiden CS op de schop
Reis je tussen 25 maart en 14 april met de trein van of naar Leiden Centraal, dan is het slim om van tevoren de NS reisplanner te checken. Drie weken lang wordt er op en rond het station verbouwd. De werkzaamheden zijn onderdeel van een tweejarig project van ProRail, waarbij het hele spoornet rond Leiden wordt vernieuwd. Op de website van ProRail staat dat verschillende spoorlijnen afwisselend buiten dienst zijn – het is dus raadzaam om voor je reis op de reisplanner te kijken hoeveel extra tijd je kwijt bent.