Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 12 maart 2020
Foto: Rudolphous (CC BY 3.0)

International beter helpen

Internationale studenten moeten beter aan huisvesting worden geholpen door de universiteiten, zegt onderzoeker Christian Fang van de Universiteit Utrecht in Housing Studies. Nederlandse universiteiten en beleidsmakers blijven actief internationale studenten aantrekken, maar zorgen niet voor voldoende verblijfplaatsen. Daardoor komen internationals heel moeilijk aan een woning, laat staan een betaalbare. De onderzoekers stellen dat de universiteiten daarom hun internationale studentenhuisvestingsbeleid moeten heroverwegen. Naast het feit dat de universiteiten de internationals te weinig ondersteunen in het vinden van woonruimte, wordt het ze ook door particuliere verhuurders moeilijk gemaakt. Die vermelden bijvoorbeeld in hun advertenties expliciet dat ze geen international als huurder willen, vragen juist extra borgsommen of onderhouden het pand niet goed. Ook benoemen de onderzoekers dat de online informatie over huisvesting vaak niet beschikbaar is in de gewenste taal. Kortom: ze ondervinden structureel nadeel op de woningmarkt. De studenten ervaren daardoor stress, onveiligheid en instabiliteit, wat volgens de onderzoekers kan bijdragen aan een slechte geestelijke gezondheid.

 

Koning opent tentoonstelling

Koning Willem-Alexander opent op woensdag 15 april de tentoonstelling ‘BESMET!’ in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. De tentoonstelling zal ook aansluiten bij de recente ontwikkelingen rond het coronavirus en de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

 

Bilderdijkmuseum

In het Academiegebouw komt een kamer ter nagedachtenis van de beroemde dichter Willem Bilderdijk (1756-1831). De kamer zal gebruikt worden als vergaderzaal, maar is op aanvraag ook te bezoeken. De officiële opening is op vrijdag 24 april. Willem Bilderdijk was één van de bekendste dichters uit zijn tijd, en liet een uitgebreid archief en een grote schare fans achter. Hij studeerde rechten in Leiden, en zou er zijn gelukkigste jaren hebben beleefd. De kamer wordt ingericht met stukken die de Universiteitsbibliotheek al in het bezit heeft. Er komt ook een vitrinekast met handschriften, een wandelstok en een gipsafgietsel van zijn hand. Tijdens de opening wordt de nieuwe bundel ‘Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk’ gepresenteerd. Dat werd samengesteld door Rick Honings, universitair hoofddocent Nederlandse Letterkunde, en Utrechtse cultuurhistoricus Gert-Jan Johannes.

 

Beste binnenstad

De Leidse binnenstad moet concurrent Tilburg zien te verslaan in de strijd om de titel ‘Beste binnenstad 2020’. De wedstrijd wordt uitgegeven door het Platform Binnenstadsmanagement. De jury roemt Leiden om haar ‘inzet op het gebied van profilering en marketing’. Tilburg wordt geprezen voor de fysieke investeringen in en heldere visie voor de binnenstad. De winnaar wordt 18 mei bekendgemaakt.