Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 5 maart 2020
Bas van der Schot

Boze Leiderdorpers

In Leiderdorp staat al jaren een kantoorpand leeg, waar de gemeente nu studenten in wil gaan huisvesten. Dat stuit op veel weerstand bij de Leiderdorpers, schrijft Leidsch Dagblad: vijf inwoners hebben officieel bezwaar gemaakt tegen de plannen. Ze willen aanleunwoningen voor senioren. Leiden moet het woningtekort voor studenten zelf oplossen, zegt bezwaarmaker mevrouw Koen. Volgens de tegenpartij is er geen andere optie dan studenten in het pand te huisvesten: de appartementen zijn heel klein, en het scheelt een hoop parkeerplekken. De bewoners geloven niet dat er goed naar andere opties is gekeken, en ook niet dat er zo weinig studenten zijn met een auto: ‘Dat geldt wel voor Leiden, waar je moet betalen voor parkeren, maar niet in Leiderdorp.’

 

Fraudezaak voor rechter

Joost Herman, de hoogleraar die door de RUG wordt beschuldigd van fraude, stond vorige week tegenover zijn werkgever in de rechtszaal. De RUG eist ontslag en vordert 1,2 miljoen euro, geld wat Herman zou hebben weggesluisd via een stichting. Volgens Herman zit dat anders: weliswaar heeft hij het niet gemeld bij de universiteit, maar er was wel controle op de geldstromen en het geld werd gebruikt waarvoor het bedoeld was. Hij heeft het niet aangegeven om de logheid en bureaucratie van de universiteitsfinanciën te omzeilen. Herman wordt gesteund door veel collega’s en studenten, zo blijkt: bijna vijfhonderd mensen ondertekenden verschillende petities voor hem.

 

Vijf Groot-beurzen

Vijf Leidse projecten hebben een zogeheten ENW-Groot-subsidie gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Dat zijn subsidies in de exacte en natuurwetenschappen (vandaar het ENW) van één tot drie miljoen (vandaar het ‘groot’). Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeksgroepen. Chemicus Remus Dame is hoofdaanvrager van een project dat de structuur van chromosomen in verschillende wezens gaat vergelijken. Farmacoloog Erik Danen gaat samen met Leidse natuurkundigen de fysica van uitzaaiende kanker bestuderen. Reuma-hoogleraar Ingrid Meulenbelt wil aangetaste gewrichten herstellen in plaats van vervangen, en fysicus Tjerk Oosterkamp wil uitzoeken wanneer en waarom de wetten van de quantummechanica niet meer lijken op te gaan voor grotere voorwerpen. Leidse microbiologen zijn hoofdaanvragers van een project waarbij bodem-probiotica wordt ingezet om planten gezonder te houden.

 

Protest tegen wooncrisis

‘Wij worden uitgewoond.’ Met die kreet startte de PvdA-jongerenafdeling JS zaterdag 29 februari een campagne tegen het tekort aan betaalbare woningen voor jongeren. De petitie is inmiddels 1335 keer getekend. Met de campagne ‘Uitgewoond’ protesteren de jongeren tegen de jarenlange wachtlijsten, onbetaalbare koop- en huurprijzen en huisjesmelkers. ‘Wie modaal verdient, een minimumloon heeft of alleenstaand is, heeft grote problemen. Mensen blijven gedwongen thuis wonen, stellen toekomstplannen uit of af, of raken zelfs dakloos. Dit is geen woningbouw, maar roofbouw’, stellen zij. Met de petitie willen de jongeren de politiek oproepen actie te ondernemen.