Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 13 februari 2020
Foto: Martijn van Exel (CC BY-SA 2.0)

Klokkenluiders

De drie Leidse klokkenluiders Laura Steenbergen, Roberta Sellaro en Bryant Jongkees die het wetenschappelijke wangedrag van psycholoog Lorenza Colzato aan het licht brachten, zijn genomineerd voor de Academie-Kus 2020. Dat is een prijs voor iemand die zich op een bijzondere en moedige manier heeft ingezet voor de academische wereld. Dit jaar is het thema sociale veiligheid.
De andere genomineerden zijn Marijke Naezer en Olav Velthuis. Naezer deed voor het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren onderzoek naar wangedrag, wat erin resulteerde dat verschillende universiteiten daarna aan de slag gingen om de sociale veiligheid te verbeteren. Velthuis startte een petitie tegen het besluit van de Erasmus Universiteit om mailboxen van medewerkers te laten onderzoeken naar aanleiding van een plagiaatverhaal in de media. De winnaar wordt vrijdag bekendgemaakt.

 

Riskante rotonde

De verkeersveiligheid rond het Pieter de la Court-gebouw van Sociale Wetenschappen laat te wensen over. De faculteitsraad meldde eerder aan het bestuur dat ze vaak ongelukken zien, met name met fietsers op de rotonde bij de Wassenaarseweg. Het bestuur heeft contact opgenomen met de gemeente, meldde bestuurslid Rolf Oosterloo donderdag 6 februari tijdens de faculteitsraadvergadering. ‘Die heeft een projectleider ingezet om de veiligheid te bekijken’, zei hij. ‘Intussen zijn we in gesprek met het Universitair Facilitair Bedrijf, om meer aandacht ervoor te creëren. Het gaat om bewustwording: let goed op jezelf, en op elkaar.’

 

Vroege hooikoorts

Mensen met hooikoorts kunnen de komende weken extra klachten verwachten, waarschuwt het Leids Universitair Medisch Centrum. Door het zachte weer begint het elzenpollen-seizoen vroeg, waardoor er hoge pollenconcentraties in de lucht hangen. Dat geldt alleen voor droge dagen, schrijft het LUMC, dus de regen en de wind van afgelopen dagen hadden in dit geval ook een voordeel. Maar volgens voorspelling wordt het weer vanaf nu beter. Het LUMC raadt aan al te starten met hooikoortsmedicatie. Het elzenpollenseizoen wordt opgevolgd door het berkenpollenseizoen. Dat is normaal in april, maar het zou goed kunnen dat ook dat vervroegd wordt door het zachte weer, meldt het LUMC.

 

Nieuwe parkeervisie

De gemeente Leiden heeft een ‘Parkeervisie’ op papier gezet, over hoe het auto- en fietsparkeerbeleid eruit zou moeten zien. Wethouder Ashley North is van GroenLinks, en dat is te zien: parkeerplaatsen eruit, meer groen en speeltuintjes terug. Parkeren wordt duurder, bezoekers moeten de ondergrondse parkeergarages in, en het is niet vanzelfsprekend meer dat elk nieuwbouwproject ook voor elk huishouden een parkeerplek zal hebben. Zo niet, dan kan je als je daar woont geen parkeervergunning krijgen. De gemeente wil autodelen bevorderen, en trekt daar ook geld voor uit. Voor fietsen komen er juist plekken bij: zesduizend, onder meer bij station Leiden Lammenschans. Ook de kwaliteit van de fietsenstallingen moet omhoog. Daar staat wel iets tegenover: foutstallen en weesfietsen worden nog harder aangepakt. De volledige plannen liggen nu ter inzage op de website van de gemeente; reageren mag tot en met 12 maart.

 

Ja-Ja-sticker

Als je graag ongeadresseerde reclamefolders ontvangt, moet je daar binnenkort iets voor doen. Leiden wil overstappen op een nieuw systeem, waarbij je met een sticker op je deur aangeeft als je wél papieren spam wil, in plaats van dat er een sticker moet zijn die uitlegt dat je dat niet wilt. Huis-aan-huisbladen, bewonersbrieven en post met ‘aan de bewoners van…’ komt nog steeds door deze filter heen.