Nieuws
Kort Nieuws
Meer studenten, minder dode zebravissen.
Redactie
donderdag 6 februari 2020

Minder dierproeven

In 2018 registreerden de Nederlandse vergunninghouders 448.399 dierproeven. Dat zijn 82.169 (15,5%) dierproeven minder dan in 2017. Dat blijkt uit het jaarlijks verschijnende overzicht van de toezichthouder NVWA, dat vorige week uitkwam. Het werkelijke aantal dierproeven ligt veel hoger, maar experimenten met ongewervelde dieren hoeven niet geregistreerd te worden.
Het Leids Universitair Medisch Centrum gebruikte in 2018 14.350 proefdieren, vrijwel uitsluitend muizen en ratten. De Universiteit Leiden zette 11.705 proefdieren in, en dat waren juist grotendeels zebravisjes. Dat is voor allebei de instellingen flink minder dan het jaar ervoor, toen er nog respectievelijk 20.759 en 46.678 dieren ingezet werden voor onderzoek.

Nederlandstalige track

Per 1 september 2021 krijgt de master management publieke sector (nu een avondopleiding) een extra Nederlandstalige mastertrack. Dat er niet gekozen is voor Engels is opvallend – zeker voor de internationaal georiënteerde Haagse faculteit. ‘We doen hier iets tegen de trend in’, zei vice-decaan Koen Caminada tijdens de faculteitsraadsvergadering vorige week. ‘In beginsel is aan de Universiteit Leiden een bachelor in het Nederlands en een master Engels, en hier draaien we het om, omdat we zien dat daar behoefte aan is. Het was nog even zoeken, we zijn er een jaar mee bezig geweest. Het wordt nu een avond- en een dagopleiding.’

Afvalgeld terug

Als je vorig jaar op kamers woonde in Leiden, krijg je waarschijnlijk geld terug van de gemeente. Leiden kent namelijk een zogeheten ‘Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders’. Het idee is dat inwoners van de stad die het niet zo breed hebben minder hoeven te betalen voor het ophalen van hun afval en hun rioolaansluiting. Als de gemeente de heffingen daarvoor bij je huisbaas ophaalt in plaats van bij jou, kan je die korting alsnog krijgen in de vorm van teruggestort geld, maar dan moet je het wel even aanvragen. Om dat te doen moet je een huurcontract hebben, en even aantonen dat je niet stiekem rijk bent. Kan op www.leiden.nl/student, tot en met 1 mei.

Spoor dicht

Railnetwerkbeheerder ProRail werkt de komende tijd aan het vernieuwen van het spoor rondom Leiden. Tussen zaterdag 8 en zondag 16 februari zijn er afwisselend verschillende sporen buiten dienst, waardoor er minder treinen kunnen rijden. Op zaterdag 8 en zondag 9 februari rijden er zelfs helemaal geen treinen over Leiden Centraal. Als de ProRailers klaar zijn, is Den Haag Centraal aan de beurt: van zaterdag 22 februari t/m zondag 1 maart zijn er daar werkzaamheden waardoor er geen of minder treinen zullen rijden. ‘Hou rekening met drukte, overstappen en extra reistijd’, luidt de waarschuwing. Maar het is voor de goede zaak: nieuwe wissels die minder vaak storingen hebben en perrons die op dezelfde hoogte liggen als de vloer van de treinen zodat instappen makkelijker wordt voor mensen met een beperking.

Meer studenten

De definitieve inschrijfcijfers over dit collegejaar zijn binnen bij universiteitskoepel VSNU. Er zijn in 2019-2020 303.299 studenten ingeschreven aan Nederlandse universiteiten, ruim twaalfduizend meer dan vorig jaar. Er zijn ietsje minder vwo’ers, maar het aantal buitenlandse studenten (24.308) en doorstromende hbo’ers (16.220) steeg juist. In de voorgaande jaren was er ook al een stijging van de instroom, en dat zie je nu terug bij de diploma’s: daar zijn er ook vier procent meer van. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal uitgegeven masterdiploma’s met 23%. De Universiteit Leiden telt dit collegejaar 30.394 ingeschreven studenten: 20.055 bij de bachelors, en 10.339 masterstudenten. Meer dan ooit, en bijna twintig procent meer dan in 2015-2016.