Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 7 maart 2019
Happietaria in 2017

Nieuwcheckers stopt met Facebook
Het Leidse Nieuwscheckers van Peter Burger en Alexander Pleijter gaat geen berichten meer controleren voor Facebook. De onderhandelingen tussen de Universiteit Leiden en Facebook zijn stukgelopen omdat noch Facebook noch de universiteit de juridische kosten wil betalen als een factchecker wordt aangeklaagd tegen smaad of laster. Dat bevestigde Alexander Pleijter vorige week tegen NRC Handelsblad. Peter Burger wilde tegen Mare niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. Pleijter zei tegen NRC de houding van Facebook niet te begrijpen. ‘Facebook schakelt factcheckers in om desinformatie te bestrijden op het platform, maar laat ze aan hun lot over op het moment dat het mis zou gaan. Het zijn nota bene vaak noodlijdende clubjes die alle kans hebben door een juridisch gevecht failliet te gaan.’ Sinds begin 2018 controleert Nieuwscheckers al geen berichten meer voor Facebook, omdat toen de juridische kwestie begon. Burger vindt het ‘erg jammer’ dat de samenwerking nu definitief is stukgelopen. ‘We waren er graag mee doorgegaan.’ Facebook liet aan NRC weten ‘een open discussie te blijven voeren over andere mogelijkheden’.

60.000 euro voor Happietaria
Het Leidse pop-uprestaurant Happietaria, elke twee jaar gerund door de christelijke studentenverenigingen Ichthus, NSL, Panoplia en Gomarus om geld op te halen voor het goede doel, heeft ongeveer 60.000 euro opgehaald. Van tevoren streefde de organisatie naar 30.000 euro. ‘Dat is een haalbaar bedrag’, zegt PR-coördinator Johanneke Blom (22, master geschiedenis). ‘Maar als alles soepel en vlekkeloos verloopt, en dat is gebeurd, kun je het ook verdubbelen.’ Blom schat dat er gemiddeld 120 man op een avond kwam eten. ‘Soms hadden we zelfs 160 gasten op één avond.’ Het precieze bedrag zal over een paar weken bekend worden: er moeten nog koelkasten en stoelen worden verkocht, maar er moeten ook nog wat declaraties worden betaald. De volledige opbrengst gaat naar slachtoffers van mensenhandel in Azië. Happietaria is eigenlijk elke twee jaar, maar het huidige bestuur gaat proberen al een bestuur voor volgend jaar te vinden. Blom: ‘Als dat niet lukt, zijn we er over twee jaar weer.’

Luchtdrukpistool
Twee Leidse studenten zijn vorige week in aanraking gekomen met de politie, omdat ze met een luchtdrukpistool op vogels schoten. De twee gebruikten het wapen vanaf het balkon van een studentenwoning aan de Morsweg. Eerst schoten ze op het water, maar daarna richtten ze ook op vogels. Een omstander maakte een filmpje van de twee en overhandigde de beelden aan de politie, die vervolgens met vijf agenten het pand binnenviel. Ze namen het wapen, plus een doosje ijzeren kogeltjes, in beslag. De eigenaar wordt verdacht van verboden wapenbezit.

Young Academy Leiden
Op 20 maart worden leden van de Young Academy Leiden (YAL) officieel geïnstalleerd. YAL is een groep jonge wetenschappers van verschillende disciplines, ontstaan vanuit de Leidse tak van de Jonge Akademie van de KNAW. Het doel van de groep is om de interdisciplinaire samenwerking en interactie tussen wetenschappers en samenleving te bevorderen.

Lezing afgelast
Actrice en theatermaakster Adelheid Roosen zou vanavond, donderdag 7 maart, de jaarlijkse Annie-Romein Verschoorlezing geven, maar deze is wegens persoonlijke omstandigheden afgelast. Later dit jaar zal de lezing alsnog plaatsvinden.