Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 28 november 2019
Foto: FaceMePLS (CC BY 2.0)

Big Brother-nominatie DUO

DUO is genomineerd voor de Big Brother Awards. Die prijs wordt ieder jaar uitgereikt door stichting Bits of Freedom, die strijdt voor internetvrijheid. Jurylid Alex Tess Rutten (tevens voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond) heeft DUO genomineerd, omdat de instantie het niet zo nauw neemt met de privacy van (oud-)studenten. In e-mails had DUO volgsoftware geïnstalleerd om te zien of ontvangers het openden, maar daar wisten ontvangers niks van. Ook ‘maakt DUO herhaaldelijk gebruik van de bevoegdheid om oud-studenten hun paspoort af te pakken wanneer zij hun lening niet terugbetalen’, aldus het juryrapport. ‘Uit alles blijkt dat DUO een disproportionele focus heeft op het innen van schulden en daarbij de rechten van (oud-)studenten keer op keer uit het oog verliest.’

NWO past programma’s aan

Wetenschapsfinancier NWO past haar innovatieprogramma’s aan. NWO betaalt niet alleen voor fundamenteel onderzoek, maar ook voor research die mogelijk tot een toepassing kan leiden. De huidige regering vindt dat soort onderzoek het belangrijkst, en daarom kwam er een ‘Kennis- en innovatieconvenant’ tussen bedrijfsleven, meerdere ministeries, en kennisinstellingen. NWO valt daar ook onder, en deze week maakte de organisatie bekend hoe ze haar onderdeel gaat doen. In totaal gaat het hier om 118 te verdelen miljoenen, en die gaan in grote brokjes: ‘NWO kiest voor financiering van grotere projecten met substantieel draagvlak van de betrokken partijen.’ Extra aandacht is er voor samenwerking met hogescholen.

Odessa gaat dicht

De Odessa, het ‘studentencafé’ aan de Hogewoerd, gaat voorgoed dicht. Eigenaar Bert Jansen kondigt aan dat hij na bijna veertig jaar in januari de deuren sluit. Het werd steeds rustiger de afgelopen jaren, zegt hij in Leidsch Dagblad. Een paar jaar geleden nog kocht hij het naastgelegen café Mas y Mas erbij, en doopte de Odessa om tot Club Jaune. Dat werd al snel weer teruggedraaid: het mocht niet baten. Na de sluiting komen er appartementen in het pand.

Een 10 én 3000 euro voor scriptie

Fysicus Stefano Polla heeft afgelopen maandag de Lorentz-Afstudeerprijs gewonnen voor zijn masterscriptie Quantum Digital Cooling. Die behelst een digitale methode om de bits in een quantumcomputer te resetten naar de grondtoestand. Van scriptiebegeleider Carlo Beenakker had Polla al een 10 gekregen voor zijn afstudeerproject. De inmiddels afgestudeerde theoretisch natuurkundige blijft in Leiden, als promovendus. De Lorentz-Afstudeerprijs bestaat uit 3000 euro en een oorkonde, en wordt uitgereikt door het wetenschappelijke genootschap KHMW.

Prijs voor criminoloog

Leids criminoloog Paul Nieuwbeerta heeft eerder deze maand de Sellin-Glueck Award uitgereikt gekregen. Dat is de hoogste onderscheiding van The American Society of Criminology voor niet-Amerikaanse wetenschappers. Hij kreeg de prijs onder andere voor zijn internationale onderzoek naar criminaliteit en de invloed van straffen.