Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 10 oktober 2019
Stadscampus Universiteit Antwerpen

Vlaamse universiteiten zijn Nederlandse studenten beu

De Belgische overheid wil minder internationale studenten toelaten op de opleidingen geneeskunde en diergeneeskunde, staat in het nieuwe regeerakkoord. Dat heeft vooral gevolgen voor Nederlandse studenten, die vaak de grens overgaan om daar een van deze opleidingen te volgen. Van de eerstejaars diergeneeskunde komt 60 procent uit het buitenland, schrijft NOS. Nederlandse studenten gaan vaak de grens over vanwege het lagere collegegeld of het gebrek aan plaatsen in eigen land. In Nederland kunnen maar 225 mensen diergeneeskunde studeren, terwijl er in Vlaanderen al 714 Nederlandse studenten deze opleiding doen. Het levert de Belgische economie weinig op, omdat de meesten na hun afstuderen weer naar huis gaan. Voor Nederland is het ook niet zo handig, omdat er zo een overschot aan dierenartsen ontstaat.

Studenten lenen meer

Volgens nieuwe cijfers van het CBS waren er in 2019 meer studenten met een studieschuld dan de jaren ervoor, en was die schuld ook nog eens hoger. De totale studieschuld bedroeg 19,3 miljard euro., 1,9 miljard meer dan in 2018. Ieder jaar wordt die totale schuld wat hoger. Het stijgt het hardst sinds de basisbeurs werd afgeschaft. Ook loopt de studieschuld sneller op van de generatie die onder het nieuwe leenstelsel valt: na twee jaar studeren gemiddeld 8000 euro schuld. Bij studenten die nog een basisbeurs kregen, was dat bedrag ongeveer de helft minder.

Studievoucher niet bruikbaar voor master

Het is niet mogelijk om studievoorschotvouchers (korting op het collegegeld voor een vervolgtraject) inzetbaar te maken voor een wo-master, blijkt uit een brief van onderwijsminister Van Engelshoven. Afgelopen zomer dienden CDA en GroenLinks een motie in om studievoorschotvouchers beschikbaar te maken na het halen van een wo-bachelor, zodat studenten van de studiejaren 2015-2019 die niet hebben kunnen profiteren van de investeringen in hoger onderwijs na afschaffing van de basisbeurs alsnog een beetje zouden kunnen compenseren in de masterfase. Volgens de minister is dit niet mogelijk, omdat DUO niet op zo’n korte termijn de ICT-systemen kan aanpassen. In plaats hiervan kunnen de vouchers vijf tot tien jaar na het behalen van een hbo-bachelor of wo-master worden ingezet. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Kees Gillesse: ‘Dit is een domper. De studievouchers hadden voor studenten veel meer waarde gehad als zij deze hadden kunnen inzetten tijdens de studietijd.’

Historicus Katja Happe Cleveringahoogleraar

De Duitse historicus Katja Happe is de nieuwe Cleveringahoogleraar van de Universiteit Leiden. Op 26 november houdt ze de Cleveringa-oratie. Happe doet onderzoek naar de Jodenvervolging in Nederland en schreef daarover het boek Veel valse hoop. Happe (1970) is momenteel directeur van de gedenkplaats Ladelund. Eerder was ze onder meer enkele jaren gastonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Huygensprijs voor proefschrift over plasma

Natuurkundige Chris Smiet won maandag de Christiaan Huygensprijs voor het proefschrift Knots in Plasma, waar hij in Leiden op promoveerde. De prijs van tienduizend euro is bedoeld voor onderzoekers die vernieuwende bijdragen leveren aan de wis-, natuur- of sterrenkunde. Smiet maakte wiskundige modellen van in elkaar gehaakte lussen van plasma, en liet zien dat zo’n plasmaknoop verrassend stabiel zou moeten zijn. Inmiddels werkt hij in Princeton verder aan zijn theorieën en de toepassing ervan in kernfusiereactoren.