Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 26 september 2019
Marlene Dumas

Marlene Dumas geeft Huizingalezing

De Huizingalezing wordt dit jaar gegeven door kunstenaar Marlene Dumas. Dit maakte de universiteit deze week bekend. Dumas (1953) is een schilder die bekendstaat om haar portretschilderingen, waarmee ze exposeerde in onder andere het Museum of Modern Art in New York. Ze werkt en woont in Amsterdam. De lezing is op 6 december in de Pieterskerk. Tijdens de Huizingalezing komt elk jaar een cultuurhistorisch of –filosofisch onderwerp aan bod, ter nagedachtenis van cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945).

Science Run

Deze zaterdag, 28 september, is de Leiden Science Run, een estafetteloop voor het goede doel die de universiteit samen met het Universitair Sportcentrum, hardloopvereniging Currimus en het Bio Science Park organiseert. De deelnemers leggen in een team van vier personen een afstand van 4,44 kilometer af. Eerdere jaren was dit 5 kilometer, maar dit jaar bestaat de universiteit 444 jaar, dus is de afstand aangepast. De deelnemers betalen 25 euro inschrijfgeld, en kunnen extra geld ophalen met sponsors. De opbrengst gaat naar het UAF, de stichting voor vluchtelingstudenten.

Prijs voor zwartegatfoto

Het team achter de Event Horizon Telescope, die in april de eerste foto van een zwart gat in de geschiedenis maakte, heeft de Breakthrough Prize in Life Sciences, Fundamental Physics and Mathematics gewonnen. In dat team zaten ook vier Leidse astronomen: Remo Tilanus, Huib Jan van Langevelde, Wilfried Boland en Ciriacco Goddi. In totaal werkten 347 wetenschappers mee aan het project, en het prijzengeld van drie miljoen dollar wordt eerlijk onder hen verdeeld.

 
Harry Potter-poppenmaker

De naam Valter Adam Casetto klinkt misschien niet direct bekend, maar zijn werk is het wel: hij maakt realistische protheses, en zijn maskers werden gedragen in onder andere Harry Potter, Game of Thrones en The Hobbit. Hij geeft in het weekend van 5 en 6 oktober workshops in Leiden over het werken met plasticine. Casetto werkt samen met drie andere kunstenaars vanaf oktober een paar weken in Leiderdorp voor ‘Project 1606’, waarbij internationale kunstenaars een tijd in een gezamenlijk atelier werken. De andere artiesten zijn schilders John Wentz, Alpay Efe en Andrew Salgado. Zij geven komend en volgend weekend ook workshops.

Klimaatchaos

Een aantal professoren van het LUC organiseert komende vrijdag een teach-in over klimaatchaos. De teach-in wordt gehouden direct na de klimaatstaking die vrijdag van 13.00-15.00 plaatsvindt op het Malieveld. Het is een soort interactieve seminar, waarvan de inhoud en duur nog niet precies is vastgesteld. Mensen worden uitgenodigd om zelf discussieonderwerpen en vragen aan te dragen. De teach-in vindt plaats in het LUC Auditorium in Den Haag.

Beste rechtenstudent

Leids rechtenstudent Niels de Groot (19) heeft zijn propedeuse summa cum laude afgesloten, en won daarmee het Legatum Böckelmannianum, een beurs voor de propedeusestudent met de beste cijfers.

Hij had een gemiddelde van 9,17, het hoogste van 1200 eerstejaars. Tegen het AD verklaarde hij dat hij het jaar wat stroef begon, met een paar achten. Daarna kwamen een paar tienen. Intussen haalde hij brons op het NK hoogspringen voor junioren, en runt hij een webshop voor mobiele accessoires.