Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 19 september 2019

RapRace

Zaterdag zwemmen vijfhonderd zwemmers door grachten van Leiden voor de Rapenburg Race: een zwemwedstrijd van 800 meter, die start aan het begin van het Rapenburg, en eindigt bij het Van der Werffpark.

Het motto is ‘Dwars door Leiden’, en het opgehaalde geld gaat naar het verbeteren van levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie. Deelnemen is niet meer mogelijk, maar een deelnemer sponsoren of meedoen als vrijwilliger kan nog wel.

Ontwerp nieuw sportcentrum

Het ontwerp van een nieuw sport- en tentamencentrum is deze maand begonnen. De universiteit heeft Atelier Pro uit Den Haag aangewezen als architect. Het gebouw komt naast het huidige USC te staan, aan het toekomstige Campusplein.

Duurzaamheid speelt een grote rol bij de bouw van het nieuwe centrum: de materialen waarmee gewerkt wordt moeten allemaal recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. In het pand, dat ook geschikt moet zijn voor het maken van tentamens, komen onder andere een klimwand, een sauna en squashbanen.

Gak-subsidie

Onderzoekers Olaf van Vliet (bestuurskunde) en Lars van Doorn (bestuurskunde en rechtsgeleerdheid) hebben een subsidie van 430 duizend euro ontvangen van Instituut Gak. Met het geld doen ze onderzoek naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de sociaaleconomische gevolgen daarvan, zoals de dreigende tweedeling op de arbeidsmarkt tussen hoogopgeleiden met veel sociale zekerheid en laagopgeleiden met weinig bescherming. Instituut Gak investeert in onderzoek, maatschappelijke projecten en leerstoelen, om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt in Nederland.

Vijf Leidse KNAW-leden

Maandag zijn er 19 nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) geïnstalleerd. Onder hen zijn vijf Leidse wetenschappers. Dat zijn migratie-hoogleraar Leo Lucassen, Jenny Dankelman en Ewout Steyerberg van het LUMC, psychologe Andrea Evers en taalkundige Marian Klamer. De KNAW is in 1808 opgericht en heeft rond de 550 leden. Zij worden gekozen op basis van hoogwaardige wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven.

Eerste lichting farmacie

De eerste lichting van de masteropleiding farmacie aan het Leids Universitair Medisch Centrum ontving woensdag haar diploma. De driejarige masteropleiding is voor het eerst gestart in 2016.

De focus van de nieuwe opleiding ligt op de ‘ontwikkelende rol van de apotheker als medebehandelaar’, aldus Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, in een persbericht van de Universiteit Leiden uit 2016. Door het lopen van verschillende coschappen worden de studenten opgeleid tot patiëntgerichte apothekers.

Haring en wittebrood

Vanaf vanmiddag (19 september) kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de hutspotmaaltijd op 2 oktober, en voor haring en wittebrood de dag erna, op Leidens ontzet.

Om kwart voor vier varen als geuzen verkleedde leden van de 3 October Vereeniging de stad binnen, en drie kwartier later gaat de inschrijving open in De Waag op de Aalmarkt. De rij is dan waarschijnlijk al erg lang, dus wees op tijd (lees: vroeg). Vergeet niet bewijs mee te nemen dat je in Leiden bent geboren, getrouwd, of dat je er nu woont, want alleen dan kan je bestellen.