Nieuws
Kort nieuws
Redactie
donderdag 5 september 2019

Minerva trekt meeste eerstejaars

Een recordaantal studenten heeft zich dit jaar ingeschreven bij Leidse studentenverenigingen, meldt de Plaatselijke Kamer van Verenigingen. In totaal meldden 2823 nieuwe studenten zich aan. L.S.V. Minerva heeft het hoogste aantal aanmeldingen, namelijk 517. Dit is praktisch gelijk aan het aantal aanmeldingen in 2018, toen waren het er 515. Augustinus ziet een lichte groei, van 392 aanmeldingen in 2018 naar 408 dit jaar. Bij Quintus en SSR ligt het aantal aanmeldingen, respectievelijk 284 en 214, iets lager dan de 300 en 230 van vorig jaar. Bij Catena hebben zich inmiddels 120 nieuwe leden aangemeld, vergelijkbaar met de 115 van vorig jaar. Naar verwachting loopt het aantal aanmeldingen bij Catena door het jaar heen nog op tot rond de 200.

Afscheid van decaan Geert de Snoo

Op 29 augustus heeft de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen afscheid genomen van decaan Geert de Snoo. De Snoo zal vanaf 1 november werkzaam zijn als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Bij zijn afscheid ontving De Snoo een onderscheiding van vrouwennetwerk RISE voor zijn inzet voor gendergelijkheid. Ook mocht hij van de gemeente Leiden een Gouden Speld in ontvangst nemen, als dank voor zijn samenwerking met de stad. De Snoo is een expert op het gebied van biodiversiteit, milieu en natuurbeheer. Hij zal verbonden blijven aan de universiteit als hoogleraar conservation biology.

LUS onderwijsprijs

Tijdens de opening van het academisch jaar zijn traditiegetrouw de LUS onderwijsprijs en de Gratamaprijs uitgereikt. Dr. Thijs Porck mocht dit jaar de LUS onderwijsprijs in ontvangst nemen. Hij werd genomineerd op basis van zijn gevarieerde colleges en de wijze waarop hij studenten weet te enthousiasmeren. Voorzitter van het LUS, Nienke de Wit, zei erover tijdens de uitreiking: ‘Zo deinst Porck er niet voor terug een dansje te maken om studenten complexe grammatica aan te leren en gebruikt hij zelfgemaakte cartoons in zijn colleges.’ De Gratamaprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschappers, ging dit jaar naar Mariëtte Boon voor haar onderzoek naar de rol van bruin vet in de vet- en suikerstofwisseling. Dit type vetcel kan energie omzetten in warmte en daarmee mogelijk bijdragen aan het bestrijden van obesitas.

Vijf ERC Starting Grants

De European Research Council (ERC) heeft aan vijf Leidse wetenschappers een Starting Grant toegekend. De beurs is bedoeld voor wetenschappers aan het begin van hun carrière. Twee gaan er naar Sociale Wetenschappen, een naar Geesteswetenschappen/Governance and Global Affairs, een naar Wiskunde en Natuurwetenschappen en een naar het LUMC, waar Noel de Miranda onderzoek gaat doen naar immuuntherapie tegen kanker. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben deze ronde de meeste Young Grants binnengesleept

Facultair feest

Voor alle studenten en medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen wordt op donderdag 12 september een feestavond georganiseerd ter gelegenheid van het 444-jarig bestaan van de universiteit. Op het programma staan onder andere HUM Talks door de genomineerden voor de Facultaire Onderwijsprijs, de talentenjacht Humanities Got Talent, diverse workshops, karaoke, een silent disco en verschillende dj’s. De avond vindt plaats in de Stadsgehoorzaal en is gratis. Aanmelden kan op de website van de universiteit.