Nieuws
Kort Nieuws
Redactie
donderdag 13 juni 2019

DUWO bouwt meer studentenwoningen

DUWO gaat nog eens 470 studentenwoningen verhuren bij de Leidse Schans. De campus, in 2015 neergezet pal achter station Lammenschans, bestond tot nu toe uit 600 woningen. Vanaf juli worden de 470 nieuwe woningen verhuurd. Het zijn dezelfde woningen als in de andere blokken: studio’s en tweekamerappartementen. Het doel is om uiteindelijk 1300 studentenwoningen te realiseren op die plek. Volgend jaar worden de laatste opgeleverd.

Ombudsfunctionaris

Er moeten ombudsfunctionarissen aangenomen worden aan universiteiten. De Tweede Kamer heeft deze week een motie aangenomen die dat bepleitte. D66-Kamerlid Paul van Meenen diende de motie vorige week in, naar aanleiding van recente rapporten over sociale onveiligheid bij universiteiten. Hij stelt dat ‘publiek gefinancierde universiteiten adequate bescherming mogen verwachten’. De motie is bijna unaniem aangenomen; alleen het FvD stemde tegen. De Leidse universiteitsraad pleit al een hele tijd voor een ombudsman, maar het college houdt de boot af. Als de regering besluit dat er een ombudsfunctionaris moet komen, is dat dus goed nieuws voor de raad.

Biercantus XXL afgelast

De biercantus XXL, die op 28 juni zou plaatsvinden in de Johan Cruijff Arena, gaat niet door. De organisatoren plaatsten een berichtje op de website, waarin ze uitlegden dat er niet genoeg aanmeldingen waren om het evenement te laten plaatsvinden. De Utrechtse initiatiefnemers wilden met de cantus het wereldrecord voor de grootste biercantus verbreken. Het huidige record staat op 4040 deelnemers. De organisatoren lieten eerder aan Mare weten van de biercantus een jaarlijks evenement te willen maken. Mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de biercantus XXL, krijgen hun geld terug.

Vluchtelingenbeurs

NWO gaat de komende twee jaar door met de pilot ‘Vluchtelingen in de Wetenschap’, waar ze vorig jaar mee begonnen. Het programma werd opgezet om de aanstelling van gevluchte academici te financieren. Onder de nieuwe naam ‘Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap’ opende vorige week een nieuwe aanvraagronde. Academici die gevlucht zijn uit hun vaderland en minstens een masterdiploma hebben of gepromoveerd zijn, kunnen via een formulier hun interesse aangeven.