Nieuws
Kinderbijslag minderjarige studenten
Vier jaar na het invoeren van het leenstelsel corrigeert het kabinet een ‘kromme situatie’: minderjarige studenten krijgen nu wel tot hun achttiende kinderbijslag.
Anoushka Kloosterman
donderdag 14 november 2019

Tot nu toe verviel het recht op kinderbijslag als iemand vóór zijn of haar achttiende ging studeren. Die regel stamt nog uit de tijd van de basisbeurs: toen werd de kinderbijslag namelijk vervangen door studiefinanciering. Na de invoering van het leenstelsel bleef deze regel gelden, waardoor de ouders geen bijslag meer kregen, en hun kind geen beurs. Dat moet namelijk lenen. Hetzelfde geldt voor ouders van minderjarige mbo-studenten, die hun recht op kinderbijslag verloren als hun kind teveel verdiende met een bijbaan of stage.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie trekken nu 54 miljoen euro uit om dit recht te zetten, waardoor 38.000 ouders straks alsnog 1250 euro kinderbijslag krijgen, plus kindgebonden budget voor gezinnen met een laag inkomen. Om het geld vrij te maken gaat de kinderbijslag volgend jaar niet omhoog, en blijft 316,41 per kind per kwartaal, in plaats van 320,41. De maatregel werkt niet met terugwerkende kracht, dus ouders die de afgelopen jaren op deze manier geld hebben misgelopen kunnen hier geen aanspraak meer op maken.

VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan spreekt in het AD van een ‘kromme situatie’ en een ‘heel naar ding’. ‘Dat ouders hun kinderbijslag verloren terwijl hun minderjarige kinderen geen beurs meer kregen, is heel lastig uit te leggen. Bovendien is het natuurlijk heel zuur dat ouders moeten inleveren als hun 16- of 17-jarige een centje bijverdient.’