Nieuws
Kamervragen over studentenstress
Onderwijsminister Van Engelshoven heeft eerder deze week antwoord gegeven op schriftelijke vragen van VVD-kamerlid Wiersma over studentenstress, naar aanleiding van een artikel in Trouw.
Susan Wichgers
donderdag 23 januari 2020
Foto Universiteit Leiden

In het artikel van vorige maand wordt Peter van der Velden geciteerd, een onderzoeker die Mare eerder ook sprak voor een artikel over studentenstress. Uit zijn recente onderzoek blijkt dat psychische problematiek onder studenten al zo’n tien jaar constant is – geen toename, dus, waar wel steeds over wordt gerept in de media en naar wordt gehandeld door onderwijsinstellingen. Daarnaast is het volgens Van der Velden niet zo dat studenten meer problemen hebben dan hun niet-studerende leeftijdsgenoten.

Naar aanleiding van deze stellingen wilde Wiersma afgelopen maand van de minister weten hoe groot het probleem van studentenstress nou eigenlijk echt is, en wat ze ervan vindt dat er stiltewandelingen en mindfulnesscursussen aan onderwijsinstellingen worden betaald met het geld dat vrijgekomen is door het afschaffen van de studiefinanciering (de zogenoemde kwaliteitsmiddelen).

‘Eén van de zes landelijk afgesproken thema’s voor de kwaliteitsafspraken is studentbegeleiding’, schrijft Van Engelshoven in haar antwoord. ‘De gedachte daarachter is dat betere studentbegeleiding problemen voorkomt en zorgt voor optimale ontwikkeling van alle studenten. De kwaliteitsafspraken komen tot stand met instemming van de medezeggenschap én deze worden onafhankelijk getoetst door de NVAO.’

Daarnaast schrijft Van Engelshoven dat instellingen en studenten studentenwelzijn hoog op de agenda hebben staan en goed kunnen beoordelen waar studenten behoefte aan hebben.

Over de omvang van het probleem wil ze geen uitspraken doen. Vorig jaar heeft de minister opdracht gegeven aan het RIVM om een landelijk onderzoek te doen naar het mentale welzijn van studenten. Van Engelshoven wil eerst de uitkomsten daarvan afwachten. Die verschijnen eind dit jaar.