Nieuws
Anneke Knaap, het oudste lid van Catena, was voor iedereen een betrouwbaar baken
Anneke 'An' Knaap, buurvrouw én het oudste lid van studentenvereniging Catena, is vanochtend op 88-jarige leeftijd overleden.
Mark Reid
maandag 20 juni 2022
Anneke Knaap in 2015 in haar huis aan de Kolfmakersteeg. Foto Taco van der Eb

Knaap was 47 jaar lid van Catena. Mogelijk het langste lidmaatschap van een studentenvereniging in Nederland, hoewel ze zelf nooit heeft gestudeerd. Bij toeval kwam Knaap in 1975 terecht bij de studentenvereniging, als ze samen met haar man een bijeenkomst bezoekt van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, door Knaap zelf vaak gekscherend de Nederlandse Vereniging voor Slechte Huwelijken genoemd.

Tijdens die bijeenkomst ontmoet Knaap voor het eerst de bijna twintig jaar jongere Adriaan, de toenmalige voorzitter van Catena. Ondanks het grote leeftijdsverschil bloeit de liefde op. Knaap scheidt van haar man en hertrouwt met de jongere student met wie ze vanaf 1978 gaat samenwonen in een huisje tegenover de vereniging. Sindsdien speelt Catena een belangrijke rol in haar leven. Zo begint ze de eerste mensa en is ze op veel feesten te zien in een outfit die ze samenstelde uit haar omvangrijke verkleedkist.

Ook na het overlijden van Adriaan in 1994 blijft Knaap dicht betrokken bij de vereniging. ‘Het terras van An’, zoals de tafels en stoelen die voor de deur van het huisje in de Kolfmakersteeg komt te heten, is voor veel studenten een vaste plek voor een Irish coffee of een potje scrabble met het bejaarde verenigingslid. 

Dat de studenten naar verhouding steeds jonger werden deerde haar niet. 'De jeugd houdt me jong’, zei ze in 2015 in een interview met Mare. Om half drie ’s nachts zittend aan de bar met haar onafscheidelijke glas wodka-jus in de hand was Knaap voor generaties Catenianen een herkenbaar en betrouwbaar baken.

Binnen de vereniging is gereageerd met veel verdriet, vertelt bestuurslid Tijmen Mulder. 'An was onze buurvrouw en ons oudste lid. Ze was altijd in voor een praatje en een sigaretje. Ze is niet lang geleden naar een verzorgingstehuis verhuisd, maar ook de jongere leden hebben via ouderejaars en reünisten altijd veel meegekregen van An.'

De vereniging kondigt vanwege het overlijden een periode van rouw aan, maar blijft nog wel open met beperkte openingstijden. Mulder: 'De vereniging helemaal sluiten leek ons niet gepast. An hield van het leven en zou een stille herdenking niet hebben gewild.'

Later deze week zal een bijeenkomst gehouden worden in de sociëteit van Catena. Wanneer deze exact plaatsvindt maakt de vereniging later bekend na overleg met de familie.