Nieuws
Huurwoningen wijken toch voor Humanities Campus
De overburen van het Lipsius moeten toch wijken voor de bouwplannen van een nieuwe Humanities Campus. Dat heeft de gemeente Leiden vandaag bekendgemaakt.
vrijdag 2 juni 2017

In november 2015 kondigde de Universiteit Leiden uitbreidingsplannen aan voor de Faculteit der Geesteswetenschappen. De 58 huurwoningen tegenover het Lipsiusgebouw zouden daarvoor gesloopt moeten worden. Op die plek zou een nieuw onderwijsgebouw verrijzen, en op de plek van het Lipsius een groot plein.

De geschrokken bewoners wilden daar niets van weten. Eind 2016 besloot woningcorporatie De Sleutels haar medewerking aan de bouwplannen stop te zetten. De bewoners wilden namelijk nog altijd niet verhuizen. De universiteit wilde echter ook niet afwijken van haar voorkeursmodel.

Het college van burgemeester en wethouders besloot begin april een poging te wagen om de campus alsnog van de grond te krijgen. Het voorlopige resultaat daarvan werd vandaag bekendgemaakt: de gemeente neemt nu de regie over, om tot een stedenbouwkundig model te komen. Woonruimte zal overigens wél een onderdeel van dat model worden. Volgens de gemeente draagt dat namelijk bij aan de verlevendiging van het gebied. Hoe die woonfunctie gerealiseerd wordt, moet de komende maanden blijken. ‘Duidelijk is wel dat de huurwoningen in de huidige vorm dienen te wijken’, meldt de gemeente op haar website. Voor de huidige bewoners zijn de door de Universiteit Leiden eerder genoemde alternatieve woonlocaties nog in beeld: de Kaasmarktschool, de locatie van Plexus en de Paviusstraat.

Voor de zomer van 2018 is er naar verwachting een stedenbouwkundig plan en een beeldkwaliteitsplan klaar, waarover de gemeenteraad dan een besluit kan nemen.

Lees meer over de Humanities Campus en de bewoners in het artikel ‘Die campus komt er’, uit Mare 26 van 13 april.