Nieuws
‘Huursysteem geldt niet voor tenten’
De situatie rondom studenten op campings ligt genuanceerder dan de media voorspiegelen, schrijft onderwijsminister Van Engelshoven in antwoord op Kamervragen. Ze hebben dit namelijk ‘op eigen initiatief geregeld’.
Anoushka Kloosterman
donderdag 7 november 2019
Foto Taco van der Eb

Naar aanleiding van artikelen in verschillende media over studenten die in tenten slapen door kamertekort, wilde de SP graag van minister Van Engelshoven weten hoeveel studenten er eigenlijk in tenten, bungalows of hostels slapen. De Gelderlander had namelijk geschreven over studenten op campings in de regio rond de universiteiten van Wageningen en Nijmegen, en in een tentenkamp in Tilburg. Het is in meerdere studentensteden een probleem. In Leiden belanden ook jaarlijks studenten op campings en in hostels omdat ze geen kamer kunnen vinden.

‘De situatie is genuanceerder dan in de genoemde media wordt gesteld’, concludeert de minister na eigen inventarisatie. ‘Nijmegen geeft aan dat de in het artikel van De Gelderlander genoemde studenten op campings dit op eigen initiatief hebben geregeld. Ook in Tilburg heeft een studentenvereniging een tijdelijk tentenkamp georganiseerd’, schrijft ze in haar antwoord op de Kamervragen.

Het antwoord op de vraag hoeveel studenten er op campings slapen, blijft dan ook uit. Wel somt de minister de noodhuisvesting op die sommige studentensteden hebben geregeld om het kamertekort op te vangen: onder andere een vakantiepark, hostel en hospita in Tilburg, 380 ‘noodeenheden’ van de Universiteit van Amsterdam, waarvan honderd in een bungalowpark, en 48 bedden in een bungalowpark in Utrecht waar de studenten tot half oktober kunnen blijven.

De SP vroeg ook wat de maximale huurprijs is van een tent, als je het huurpuntensysteem gebruikt. ‘Tenten zijn geen onroerend goed’, schrijft Van Engelshoven. ‘Dit maakt dat het niet mogelijk is een maximale huurprijs voor een tent op een camping te bepalen op basis van het huurpuntensysteem.’