Nieuws
Hortus krijgt vijf miljoen
De Hortus Botanicus heeft een gift van vijf miljoen euro ontvangen uit de erfenis van weldoener Carla van Steijn. Het geld zal onder meer gebruikt worden voor verbetering van faciliteiten voor mindervaliden.
Else van der Steeg
donderdag 20 juni 2019

‘We zijn erg vereerd met zo’n grote gift,’ zegt John van Ruiten, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus die de vijf miljoen heeft ontvangen. De jaaromzet van de Hortus is namelijk 1,7 miljoen.

Carla van Steijn (1925-2018) groeide op in Den Haag, op latere leeftijd woonde ze tien jaar in Leiden. Ze was tijdens haar leven nauw betrokken bij zowel de Hortus Botanicus als De Lakenhal en doneerde meermaals anoniem giften aan beide instanties.

‘In de nalatenschap van Van Steijn is duidelijk aangegeven: “Wilt u ervoor zorgen dat de Hortus goed toegankelijk wordt voor mindervaliden, zodat zij ook van de tuin en de informatie kunnen genieten”’, aldus Van Ruiten.

Waarvoor het geld verder precies gebruikt zal worden, wordt besloten in overleg met het Hortus-bestuur. Van Ruiten: ‘In ieder geval zullen het activiteiten zijn die interessant zijn voor het grote publiek. Denk hierbij aan informatievoorziening, activiteiten en educatieprogramma’s die niet gericht zijn op de universiteit.’

Het geld is ondergebracht in het nieuw opgerichte Carla van Steijnfonds. Tijdens de komende maanden zal een langetermijnplan worden opgesteld voor activiteiten.

In maart van dit jaar ontving museum De Lakenhal ook een schenking van vijf miljoen uit het legaat van Van Steijn. De nieuwbouw van het museum draagt haar naam: het Van Steijn-gebouw.