Nieuws
Hogescholen stoppen met Nationale Studenten Enquête
De Vereniging Hogescholen doen dit jaar niet verder mee aan de Nationale Studenten Enquête.
Bart Braun
donderdag 28 maart 2019

Dat is de enquête waarvan de universiteit zo graag wil dat studenten hem invullen of laten invullen. Oproepmailtjes, scoreborden in de gang, studieverenigingen die aan het werk worden gezet? Zo gaat het niet alleen hier: bestuurders gebruiken de informatie voor hun beleid, en niemand wil dat iemands studiekeuze wordt beïnvloed door een paar extreme scores op een slecht ingevulde enquête. Landelijk vullen daardoor meer dan 250.000 studenten die vragenlijst in, op universiteiten en hogescholen. 

De hogescholieren hebben dat dit jaar voor niks gedaan. De Vereniging Hogescholen maakte deze week bekend dat ze niet verder mee gaan werken aan de uitvoering van de enquête. Technische problemen, gerommel met de nieuwe privacywetgeving, namen van studies die er niet goed in stonden: ‘voor dit jaar acht de vereniging de NSE niet meer een betrouwbare bron voor studiekeuze-informatie’, aldus hun persbericht.

Het lijkt erop dat dit eenmalig blijft: ‘De Vereniging Hogescholen blijft onverminderd hechten aan de Nationale Studenten Enquête om te zorgen voor betrouwbare studiekeuze-informatie voor studenten.’ De voor de enquête verantwoordelijke website Studiekeuze123 moet volgens de hogescholen ‘aannemelijk maken dat de geleverde data voldoet aan de gebruikelijke eisen rondom validiteit en betrouwbaarheid.’ De universiteiten zijn vooralsnog niet van plan om uit de NSE te stappen.

In 2016 lag Studiekeuze123 ook al onder vuur: toen omdat de website een veel te rooskleurig beeld van baankansen en startsalarissen zou geven.