Nieuws
‘Hoeveel sterren kun je in Leiden zien?’
Wetenschappers en inwoners van Leiden en Den Haag kunnen ideeën insturen die ze samen met wetenschappers gaan onderzoeken.
Bart Braun
donderdag 21 februari 2019

‘Citizen science’ is onderzoek waarbij burgers, liefst met z’n velen, samen met wetenschappers onderzoek doen. Leidse voorbeelden zijn de fijnstofmetingen met smartphones, de bijentellingen van Naturalis en de groepsreizen naar Borneo om nieuwe soorten te ontdekken.


De Universiteit Leiden en de gemeente Leiden hebben een potje met geld klaargezet voor zulke projecten, om te vieren dat de universiteit 444 jaar oud is. Wetenschappers, maar ook inwoners van Leiden en Den Haag, mogen ideeën insturen.


‘Alle vragen en uitdagingen zijn welkom. We zijn erg benieuwd wat voor vragen op dit moment spelen bij mensen’, vertelt Liselotte Rambonnet van het Leidse Citizen Science Lab. ‘We hebben al een paar vragen binnen zoals over het aantal sterren dat je in Leiden kan zien, en hoe vervuild het water is als het Leiden binnenstroomt en wanneer het weer uitstroomt. Er kwam ook een vraag of de huizen in de historische binnenstad en de kinderkopjes, die bedoeld waren voor paard en wagen, ook de moderne vrachtwagens en hun trillingen wel aankunnen.’


Vragen insturen kan tot 15 maart op cslab@strw.leidenuniv.nl.