Nieuws
Het hbo verdient beter dan de uni
Docenten op het hbo krijgen een hoger uurloon dan universitaire medewerkers. Ook vergeleken met andere sectoren pakt het loon op de universiteit wat magertjes uit, behalve voor hoogopgeleide vijftigplussers.
Anoushka Kloosterman
zaterdag 25 september 2021

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat vorige week aan de Tweede Kamer is aangeboden. Op het hbo krijgen werknemers een gemiddeld bruto uurloon van 35,10 euro, ten opzichte van 32 euro aan de universiteit – een verschil van iets meer dan negen procent.

Omdat gemiddelde lonen weinig zeggen over uitschieters naar boven en beneden, hebben de onderzoekers ook de mediaan meegenomen: 36,30 euro op het hbo, en opnieuw 32 euro voor de universiteit – een verschil van ruim dertien procent.

Ook vergeleken met andere sectoren lijkt het erop dat werknemers elders beter verdienen. De onderzoekers keken hoe ‘vergelijkbare’ werknemers het doen in andere werkvelden en concludeerden dat daar het gemiddelde uurloon op 34,90 ligt, oftewel negen procent hoger dan op de uni. Als alleen de (semi-)publieke sectoren worden meegenomen, is het verschil zes procent, met een uurloon van 33,80.

Ook daar doet het hbo het beter. Het gemiddelde loon ligt in andere sectoren voor hbo’ers weliswaar ietsje lager dan voor wo’ers, op 33,40 (semipubliek) en 34,30 euro (alle sectoren) en een mediaan van 31 euro, maar gemiddeld komen ze met een hogeschool als werkgever beter uit. Vijf procent beter, om precies te zijn.

Het is lastig om werknemers van verschillende sectoren te vergelijken: in het bedrijfsleven of bij de overheid werken bijvoorbeeld geen docenten. De onderzoekers keken daarom naar achtergrondkenmerken die invloed hebben op het salaris, zoals leeftijd, regio, en opleidings- en beroepsniveau.

Het verschil in salaris geldt voor alle leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus, met één uitzondering: vijftigplussers met een universitaire masteropleiding verdienen op de universiteit beter dan in andere sectoren. Vrouwen (met 5 procent) zelfs ietsje beter dan mannen (2 procent).