Nieuws
Help! Red Einsteins wasbak
Sterrenkundestudenten zijn een actie gestart om de wasbak van Einstein te redden bij de verhuizing naar de nieuwe bètacampus.
donderdag 12 februari 2015
'Naast Einstein zullen ook Ehrenfest, Lorentz en Kamerlingh Onnes daar het krijt van hun handen gewassen hebben.' © Museum Boerhaave

Albert Einstein zou zijn bordenwissers nog afgespoeld hebben in de wasbak die tegenwoordig in de Sitterzaal van het J.H. Oortgebouw staat. Althans: verschillende generaties natuurkunde- en sterrenkundestudenten leverden dat verhaal telkens weer over aan de nieuwe eerstejaars, die colleges volgden in die Sitterzaal. Masterstudent astronomie Alex Pietrow besloot er een onderzoekje op los te laten.

Niet dat het Oortgebouw er al stond, toen Einstein in de jaren twintig in Leiden college gaf. Dat deed hij in het zogenoemde Natuurkundig Laboratorium te Leiden. Oftewel: het tegenwoordige Kamerlingh Onnes Gebouw, van rechten.

Toen de exacte wetenschappen daaruit vertrokken, in de jaren negentig, zou de wasbak zijn meegenomen. ‘Ik heb veel oudere professoren gesproken. Emeritus hoogleraar natuurkunde Rudolf de Bruyn Ouboter kon uiteindelijk bevestigen dat de wasbak destijds inderdaad is meegenomen’, vertelt Pietrow.

Waarom heeft hij niet kunnen achterhalen. ‘Waarschijnlijk om nostalgische redenen.’ De wasbak is ook te zien op oude foto’s van de grote zaal van het Natuurkundig Laboratorium. Naast Einstein zullen ook Paul Ehrenfest, Hendrik Antoon Lorentz en naamgever Heike Kamerlingh Onnes daar het krijt van hun handen gewassen hebben.

In de komende jaren zal de faculteit nog eens verhuizen, nu naar de nieuwe bètacampus. En de wasbak moet natuurlijk mee, vinden Pietrow en zijn studiegenoten. ‘Er zal toch weer een wasbak in de grote collegezaal moeten staan en deze verkeert nog in prima staat. Er kunnen gerust nog bordenwissers en sponzen in gewassen worden.’

De dit jaar opgerichte Historische commissie van het Leidsch Astronomisch Dispuut F. Kaiser is daarom een petitie gestart om de Einsteinwasbak te redden bij de sloop van het huidige gebouw. Het is de bedoeling om het plan met een verzameling handtekeningen aan te bieden aan de faculteitsraad.

De petitie is hier te vinden.

MVW