Nieuws
Hackers konden meekijken via Proctorio
Examensoftware Proctorio is maandenlang te hacken geweest.
Mark Reid
donderdag 16 december 2021
Illustratie joost marcellis (www.datrobot.nl)

Dat meldde RTL Nieuws deze week. Via een veiligheidslek in de software was het voor kwaadwillenden lange tijd mogelijk om mee te kijken met de webcam van studenten die Proctorio hadden geïnstalleerd.

Normaliter heeft Proctorio toegang tot de webcam om tijdens tentamens studenten te controleren, maar door het lek was het mogelijk dat hackers ook op andere moment de camera ongemerkt aan konden zetten en mee konden kijken. Ook konden ze achter wachtwoorden van bijvoorbeeld emailaccounts of online bankieren konden komen.

Onderzoekers van securitybedrijf Computest vonden het veiligheidslek afgelopen juni en meldden het aan Proctorio. Die heeft de software inmiddels geüpdatete. De onderzoekers die het lek vonden hebben dit onafhankelijk bevestigd. Omdat Proctorio automatisch update zouden alle studenten met het programma inmiddels de nieuwste, veilige versie moeten hebben. Proctorio wil niet reageren op de vraag van RTL Nieuws of mensen ook daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van hackpogingen.

In Leiden gebruiken verschillende opleidingen Proctorio als surveillancesoftware. Bij het invoeren van surveillancesoftware aan het begin van de coronacrisis stelden verschillende studenten en docenten vragen bij de privacy van het systeem.