Nieuws
Gemeente wil campus redden
De gemeente Leiden gaat proberen om de Humanities Campus van de universiteit alsnog van de grond te krijgen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.
donderdag 6 april 2017

Door Vincent Bongers Het college ‘begrijpt het grote belang van het Humanities Campus voor de universiteit’ en dat de bouw van een nieuw complex noodzakelijk is. Het is dan ook van ‘strategisch belang voor de stad’ om de komst van de campus te faciliteren. De gemeente neemt dus de regie van het project in handen.

De universiteit zette eerder vol in op het zogeheten campusmodel. Om dat te realiseren moeten 58 sociale huurwoningen van Woningcorporatie De Sleutels tegenover het Lipsiusgebouw gesloopt worden. Op de locatie van het Lipsius komt dan een plein en op de plek van de appartementen een nieuw onderwijsgebouw. 

De bewoners kregen een alternatieve woonplek aangeboden.

De Sleutels ging akkoord met het plan als zeventig procent van de bewoners wilde verhuizen. Een groot deel van hen wil echter niet weg. De Sleutels heeft eind december dan ook haar medewerking aan de bouwplannen van de universiteit gestopt.

Dit tot ergernis van de universiteit. Zonder de sloop van de appartementen is het campusmodel niet haalbaar. De universiteit wil honderd miljoen in de nieuwbouw stoppen maar ‘veertig gezinnen houden een ontwikkeling tegen die bepalend is voor de universiteit en voor Leiden voor de komende tweehonderd jaar,’ aldus rector magnificus Carel Stolker onlangs in het Leidsch Dagblad.

Den Haag ligt inmiddels op de loer. De D66-gemeenteraadsfractie heeft daar al geopperd dat er in de hofstad best plek is voor de campus. Stolker liet al weten dat de universiteit dat eigenlijk niet ziet zitten. ‘Het hoort wat mij betreft in Leiden, tegenover de UB’, zei hij vorige week tegen Sleutelstad.nl. ‘Maar het heeft geen zin voor ons om in een halve campus te investeren.’ 

Het Leidse college van B&W vindt echter de sociale woningbouw en de huidige bewoners ook belangrijk. De universiteit leverde vier stedenbouwkundige modellen in bij de gemeente. Het voorkeursmodel van de universiteit past niet in de nota van uitgangspunten die op 21 januari 2016 is vastgesteld, aldus het college van B&W.

De gemeente onderzoekt dan ook ‘de mogelijkheden om te komen tot een stedenbouwkundig plan waarbij een breder draagvlak kan worden verkregen.’

Het college van B&W stuurt nog voor de zomer een brief naar de gemeenteraad waarin staat hoe het nu verder moet met de campus.