Nieuws
‘Geen kamer? Kom niet!’
De universiteit adviseert internationale studenten, die voor hun vertrek nog geen kamer hebben gevonden, om niet naar Leiden te komen.
Anoushka Kloosterman
donderdag 20 juni 2019

‘Finding accommodation in Leiden or The Hague can be difficult. If you haven’t found a place to live before leaving home, we strongly advise you not to come to Leiden University. Consider deferring your studies to allow yourself more time to find a place to stay’, schrijft de universiteit op de website.

Daarop staan al langer waarschuwingen dat het moeilijk is om een kamer te vinden in Leiden en Den Haag, en dat aankomende studenten op tijd moeten beginnen met zoeken, ook als de inschrijving nog niet rond is: ‘It’s never too soon to start’. Maar het advies om niet naar Leiden te komen, is nieuw.

Het is een van de maatregelen die is voortgekomen uit een taskforce, bestaande uit de gemeente, DUWO en de universiteit, die zich bezighoudt met studentenhuisvesting. Wethouder Fleur Spijker lichtte vorige week tijdens een vergadering met de gemeenteraad verdere maatregelen toe.

Internationale studenten krijgen bovendien reistijdvoorrang, vertelde Spijker. ‘Er geldt een voorrangsregel voor internationale studenten bij reguliere kamers van DUWO. Het gaat om 65 kamers, verspreid door de stad. Diezelfde maatregel geldt ook voor studenten die meer dan twee uur reistijd hebben.’

Verder zet de gemeente in op meer woningen. Op de Leidse Schans komen 467 kamers, waarvan 50 gemeubileerd. In het Hoflandhuis, in Voorschoten, worden in de zomer 88 kamers opgeleverd, voor zowel Nederlandse als internationale studenten. Later komen daar nog 52 bij.

De communicatie is ‘een laatste stapje in een keten maatregelen’ tegen de problemen met huisvesting, zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘We doen dit mede op verzoek van studenten zelf. Die vinden het heel belangrijk dat we als universiteit duidelijk aangeven hoe het zit met huisvesting, hoe lastig het is om in deze studentensteden aan betaalbare woonruimte te komen, en hoe belangrijk het is dat je iets hebt gevonden, vóórdat je naar Leiden of Den Haag komt.’

De universiteit stopt niet met het werven van studenten in het buitenland, zegt Van Overbeeke. ‘De boodschap heeft geen consequenties voor de wijze waarop wij studenten werven. Wel geven we vanaf nu dus een duidelijke boodschap af aan internationals: dat het zinloos is naar Leiden te komen als je geen kamer hebt.’