Nieuws
Gedragscode: zelfciteren mag
Universiteitskoepel VSNU heeft haar Gedragscode Wetenschapsbeoefening aangepast. Zelfcitatie mag, mits netjes. Ook benadrukt de nieuwe code het belang van eerlijkheid.
woensdag 5 november 2014

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten heeft een gedragscode voor wetenschappers. Dat is een document met wat algemene richtlijnen waar je je als wetenschapper aan zou moeten houden. Het is geen wet, maar de Universiteit Leiden is lid van de VSNU, dus uw baas wil dat u zich eraan houdt. Deze week kwam er een nieuwe versie van uit.

Zijn naam staat nergens in het persbericht van de VSNU, maar de nieuwe versie is de schuld van Prof. Peter Nijkamp. Die veelpublicerende VU-econoom werd er begin dit jaar van beschuldigd aan ‘zelfplagiaat’ te doen. Er volgde een hele discussie waarin Nijkamp terecht opmerkte dat je van jezelf niet kan stelen en dat zelfplagiaat dus een contradictio in terminis is. De verwarring bleef echter bestaan: in hoeverre mag je als wetenschapper nou de Crtl-V sneltoets bezigen?

Wat de VSNU betreft mag het, als je het maar eerlijk zegt. ‘Wanneer een wetenschapper eerder gepubliceerde bevindingen opnieuw publiceert, zal hij dat door correcte bronvermelding duidelijk maken’, staat er in de nieuwe gedragscode. Wat nièt mag, is doen alsof het hier een nieuwe bijdrage aan de wetenschap betreft. Verder: ‘Hergebruik zonder bronvermelding van korte teksten die al dan niet samen met co-auteurs zijn gepubliceerd (wat Nijkamp dus verweten werd, red.) is binnen veel wetenschapsgebieden geoorloofd.’

Ook nieuw in de gedragscode is een stukje over eerlijkheid: onderzoekers zouden geen overspannen claims over de resultaten of toepassing van hun onderzoek moeten maken. BB