Nieuws
Gaslek naast studentenhuis: ‘De kettingzaag ging door de deur’
Dinsdag zijn twee huizen aan de Jan Vossensteeg ontruimd vanwege een gaslek. Een paar bewoners van Huize Prediker, een verenigingshuis van NSL, zaten met vrienden te borrelen in de fusie, toen ze rond 21.00 uur gas roken.
Else van der Steeg
donderdag 12 september 2019

Dit bleek uit het huis naast dat van hen te komen. Bewoners belden de politie, toen kwam de brandweer er redelijk snel bij. Zodra die op het dakterras van het studentenhuis kwamen, gaven hun gasmeters al aan dat er te veel gas in de lucht zat.
‘Het is een leegstaand pand’, vertelt bewoner Job Marijt (19, rechten). Hij was zelf niet thuis toen het gaslek gevonden werd, maar kreeg appjes van zijn huisgenoten dat het huis ontruimd was.

‘De eigenaar van ons buurhuis is al tweeënhalf jaar niet gezien en de leidingen waren gewoon helemaal verrot.’

Ondertussen was Marijt bij zijn huis gearriveerd. ‘De politie heeft eerst geprobeerd de deur te forceren. Toen dit niet lukte probeerden ze via een achterraam binnen te komen, maar daarlangs konden ze niet bij het gaslek komen. Uiteindelijk is de deur met een kettingzaag doormidden gezaagd. Marijt: ‘Liander (het bedrijf dat in Leiden het gas- en electriciteitsnetwerk  beheert, red.) heeft vervolgens het lek gedicht. Na een uur mochten we het pand weer in. We hebben het huis goed doorgelucht, daarna kon iedereen er gewoon slapen.’

Ook het huis aan de andere kant van het leegstaande pand is tijdelijk ontruimd geweest.