English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Niet het alarm, maar een Facebook-post waarschuwde voor de brand
Susan Wichgers
maandag 11 mei 2020
In een studentenflat aan het Rijswijkseplein in Den Haag brak er gistermiddag een brand uit. Doordat een centraal meldsysteem ontbrak, ging er geen brandalarm af - net zoals een maand geleden in een studentenflat aan de Waldorpstraat.

Student Mathijs van Nieuwenhuijsen (23, industrial design engineering) woont op de negentiende verdieping van het complex. Een vriendin die op de zeventiende verdieping woont appte hem gistermiddag dat ze brand rook.

‘Eerst dacht ik dat het niks was, maar ik ben toch even gaan kijken’, verklaart hij. Op de zestiende verdieping trof hij een verwarde jongen aan. ‘Hij reageerde nergens op, ook niet toen ik hem in het Engels aansprak. Hij leek in shock.’

Uit zijn woning kwam heel veel rook, dus Van Nieuwenhuijsen belde 112. ‘Daarna heb ik mijn eigen verdieping en die van die vriendin gewaarschuwd en ben ik naar buiten gegaan. Op de Facebookgroep van het gebouw heb ik een bericht gezet om de rest te waarschuwen dat er brand was.’

Niet verantwoord

Omdat er geen centraal brandmeldersysteem in het complex zit, ging er geen brandalarm af. Sommige bewoners zagen daarom pas door die Facebook-post dat er brand was. Drie studenten die rook hadden ingeademd moesten naar het ziekenhuis.

Woordvoerder Willem van de Ven van woningcorporatie Staedion laat in een reactie weten dat er nu druk wordt gediscussieerd over zo’n centraal systeem.

‘Daarbij is zeker een factor dat bewoners zich veilig voelen, maar we gaan ook met deskundigen samen kijken wat er anno nu echt nodig is. Als zij zeggen dat het zo niet verantwoord is, dan gaan we daar natuurlijk mee aan de slag.’

Een centraal systeem kan ook nadelig zijn, zegt Van de Ven, omdat het brandalarm dan onnodig vaak af kan gaan. ‘Dat is dus een afweging die we moeten maken.’

Onbeantwoorde vragen

Iedereen behalve de bewoners van de zestiende verdieping mag inmiddels de eigen woning weer in. Volgens Van Nieuwenhuijsen verblijft de rest tijdelijk in het Student Hotel in Den Haag en zijn er mensen op de zestiende verdieping aan het werk om het weer begaanbaar te maken.

In maart was er eenzelfde situatie in een studentenflat aan de Waldorpstraat. Ook toen hadden studenten niet door dat er brand in hun pand was, omdat een centraal systeem ontbrak. Naar aanleiding daarvan heeft Haags gemeenteraadslid Adeel Mahmood (NIDA) begin maart schriftelijke vragen gesteld over de brandveiligheid in studentencomplexen, maar die zijn vooralsnog niet beantwoord.

Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Minister over NSL: homo’s ontmoedigen voor bestuursfunctie gaat in tegen wet
Het ontmoedigen van lhbti-leden om bestuursfuncties te vervullen, gaat in tegen de wet gelijke behandeling. Dat antwoordde minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven op de Kamervragen naar aanleiding van vermeende homo-discriminatie bij de christelijke studentenvereniging NSL.
Nieuws
Waarom je niet blind moet varen op het Kieskompas
Nieuws
Al die tijdelijke contracten kunnen niet langer (maar wat doe je ertegen?)
Nieuws
Kabinet biedt ruime corona-coulance: collegegeld gehalveerd
Nieuws
Eén op de drie bèta’s volgt geen verplichte veiligheidstraining
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!