Nieuws
Driekwart docenten heeft tijdelijk contract
De Universiteit Leiden heeft - op twee universiteiten na - het hoogste percentage docenten met een tijdelijk contract.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 13 februari 2020

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rathenau Instituut. In Leiden heeft 76 procent van de docenten een tijdelijke aanstelling. Dat is een opvallend hoog cijfer, omdat onderwijzend personeel al jaren klaagt over tijdelijke contracten. Bovendien probeert de universiteit het percentage al jaren terug te dringen.

De Erasmus Universiteit doet het met 78 procent tijdelijke contracten net iets slechter dan Leiden. De Universiteit Utrecht spant de kroon met 87 procent. De TU Eindhoven laat zien dat het ook heel anders kan: daar heeft maar 27 procent van de docenten een tijdelijk contract.

Universitair docenten in Leiden hebben iets meer geluk: 30 procent van hen heeft een tijdelijk contract. De Erasmus Universiteit doet het daar met 59 procent het slechtst, terwijl de TU Delft slechts 1 procent van hen een tijdelijke aanstelling heeft gegeven.

Op alle universiteiten samen heeft 41 procent van de medewerkers een tijdelijk contract (inclusief promovendi en ondersteunend personeel). In Leiden alleen ligt dat met 44 procent iets hoger.

De afgelopen jaren is er veel discussie over tijdelijke contracten bij universiteiten. Die discussie is onlangs opnieuw opgelaaid met het advies van de commissie Van Rijn en de hoge werkdruk. In de strategische agenda voor het hoger onderwijs wordt de problematiek erkend, schrijft het Rathenau. Het instituut denkt dat dit op termijn positieve gevolgen kan hebben voor het aandeel vaste contracten.